Судитимуть викладача академії імені Сагайдачного, якого обвинувачують у побитті курсантів “для дисципліни”

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До суду направили обвинувальний акт проти Артура Антоніва, викладача Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові, якого звинувачують у побитті та залякуванні курсантів.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань, а також у прокуратурі західного регіону під час засідання Тимчасової слідчої комісії, як передає “hromadske”. 

Так, слідство встановило, що Антонів протягом майже двох років застосовував силу та принижував курсантів як на території академії, так і в казармах, мотивуючи це “вихованням дисципліни”. Потерпілі боялися розповісти про це батькам чи психологам, оскільки, як зазначають у ДБР, викладач їх залякав.

Правоохоронці виявили девʼятьох постраждалих, яких Антонів бив по голові та інших частинах тіла, використовуючи приклад зброї та ремінь. Він карав курсантів за неохайно складені речі, помилки в документах чи повільну роботу зі зброєю.

Одного з курсантів чоловік змусив публічно їсти цигарки через запізнення на шикування після куріння.

Раніше суд ухвалив рішення взяти Антоніва під варту, але він вийшов на свободу, сплативши заставу в розмірі 908,4 тисячі гривень.

Нагадаємо, що у травні цього року 21-річний військовослужбовець Олександр Попович заявив, що його відрахували з Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (HACB) через конфлікт із керівництвом і відправляють на фронт. Хлопця перевели до бойової бригади, де заступником командира роти на той момент був майор Артур Антонів, з яким у бійця був конфлікт. 

Раніше, навчаючись в академії, Олександр звернув увагу на проблему надання звільнень за межі академії у вихідні та святкові дні. У соцмережах він написав пост про те, що такі привілеї отримували лише курсанти, які були одружені, мали опікунство, чиї батьки приходили на КПП або ті, хто мав “особливі” стосунки з керівництвом. Аналогічна ситуація стосувалася і дозволів на проживання поза межами академії.

Попович стверджував, що правило про звільнення за наявності батьків на КПП діє навіть попри звернення до керівництва факультету.

Він також зазначив, що керівники тиснули на особовий склад, часто принижували курсантів, використовували ненормативну лексику, зокрема й щодо дівчат за статевою ознакою. За словами Олександра, застосування фізичного впливу до курсантів з боку посадових осіб також мало місце. Ці факти були підтверджені перевірками, зокрема Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради.

Курсанти колективно вирішили звернутися до цієї комісії через порушення їхніх прав. Комісія прибула до академії та виявила низку порушень, серед яких були й проблеми з наданням звільнень.

Після того, як керівництво дізналося про звернення, начальник курсу ініціював службове розслідування щодо Олександра за вихід зі строю без дозволу, звинувачуючи його за статтею 402 Кримінального кодексу України у непокорі, що в умовах воєнного стану карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Однак ДБР спростувало ці звинувачення, підтвердивши, що непокори не було.

Пізніше вчена рада факультету ухвалила рішення відрахувати Олександра. Він повідомив, що заступник начальника факультету звинуватив його в серйозних порушеннях, зокрема в булінгу підлеглих, застосуванні електрошокера, побитті курсантів та приниженні курсанток. Також йому закинули вимагання подарунка на день народження. Попович заперечує ці обвинувачення.

На ситуацію зреагувало командування Сухопутних військ. Там заявили, що проведуть свою перевірку.

Як пише “Бабель”, згодом курсантів опитали, записали на відео і зафіксували, хто що повідомляв. Після цього курсанти розповіли депутатам, що у них хотіли провести ще одну перевірку. Там на них тиснули й вимагали давати свідчення проти курсанта Поповича.

Після скандалу Антоніва перевели на нижчу посаду. Тепер він служить у 184 навчальному центрі, який підпорядкований академії. Там він не контактує з особовим складом. Також Військова служба правопорядку подала відомості щодо Антоніва до ДБР, там проти нього почали кримінальне провадження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter