В окупованому Генічеську росіяни планують відкрити Центр мережі шкіл БпЛА “Архангел”

Дата: 04 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Генічеську планують відкрити Центр мережі шкіл БпЛА “Архангел”, засновницею якого вказано Валерію Валінкевич – співачку з Краснодара і випускницю школи операторів дронів мережі “Архангел”, розташованої в окупованому Мелітополі.

Про це повідомив Центр журналістських розслідувань (ЦЖР).

Засновниця ТОВ “Архангел” у Генічеську – співачка з російського Краснодара Валерія Валінкевич. Джерело: ЦЖР

Відповідний запис з’явився в російському держреєстрі 22 серпня 2024 року. Основним видом діяльності “ТОВ “Архангел” є виробництво авіаційних систем.

Проєкт “Архангел” – мережа навчальних центрів, де впродовж трьох-чотирьох тижнів готують операторів FPV-дронів, після чого курсанти зобов’язані підписати контракт із міністерством оборони РФ і брати участь у війні проти України, пише ЦЖР. 

За даними журналістів-розслідувачів ЦЖР, мережа “Архангел”, якою керує Михайло Філіппов, налічує 15 центрів у Росії та окупованих українських містах Євпаторія і Мелітополь. Окрім навчання операторів тут збирають БпЛА, які передають російським військовим, а також проводять тестування нових моделей безпілотників. 

Засновниця ТОФ “Архангел” у Генічеську 25-річна Валерія Валінкевич з позивним Малиха народилася в поселенні Комаровський Оренбурзької області. Зараз сім’я мешкає в селищі Лоріс Краснодарського краю.

Закінчила Краснодарський державний інститут культури й обіймає посаду хормейстера будинку культури і дозвілля с. Лоріс. Брала участь у місцевих та всеросійських конкурсах пісні.  

У жовтні 2023 року пройшла навчання в Центрі військової підготовки “Кубанская сотня”, де проводять заняття з тактичної медицини, стрільби та управління БпЛА. 

З березня 2024 року ролики з піснями Валінкевич почали з’являтись у телеграм-каналі проєкту “Архангел”. У червні разом з операторкою БпЛА з позивним Радистка брала участь у конференції “Народний ВПК”, організатором якого був “Архангел”. 

У липні 2024 року Валінкевич розпочала навчання в школі пілотів FPV-дронів “Архангел” у Мелітополі, ймовірно навчалася там на інструктора, пише ЦЖР.

Гендиректоркою ТОВ “Архангел” в окупованому Генічеську є 38-річна росіянка Сєвара Снігур, родом з радгоспу Селезневский Тамбовської області.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Луганську університет імені Володимира Даля відкрив нову спеціальність: з нинішнього навчального року тут навчатимуть техніків і операторів безпілотних авіаційних систем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter