ТЦК оштрафував чоловіка з інвалідністю, бо той не повідомив про неї у встановлений строк

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області лишив без змін постанову місцевого ТЦК та СП, який оштрафував на 17 тисяч гривень чоловіка з інвалідністю за те, що він не повідомив про неї у встановлений строк. 

Увагу на вирок звернула “Судово-юридична газета”.

Фото: neweasterneurope.eu

У червні чоловік прийшов до ТЦК, де з’ясувалось, що він не повідомив у семиденний строк про встановлену 3 групу інвалідності. Відповідне рішення МСЕК ухвалила всього за кілька днів до цього. 

Чоловік у позовній заяві наполягав, що, згідно з приміткою до статті 210 КУпАП, положення статей 210, 210-1 не застосовують, якщо персональні дані можна отримати автоматично з реєстру. Про це, між іншим, говорили й посадовці Міноборони. Чоловік також переконував, що “у зв’язку з захворюванням не мав фізичної можливості протягом семи днів з’явитись і повідомити відповідні дані”.

Своєю чергою військові ТЦК у постанові вказали, що не мали можливості автоматично отримати інформацію про інвалідність чоловіка. 

У підсумку суд вирішив, що в ТЦК діяли правомірно, між іншим, бо МСЕК, що підпорядковується МОЗ, немає в переліку органів, від яких ті, хто веде реєстр, отримують дані. 

Нагадаємо, що цьогоріч до Омбудсмана надійшло вшестеро більше звернень щодо порушення прав у ТЦК та СП, ніж торік. 

Попри це в Офісі Уповноваженого офіційно кажуть, що порушень у більшості скарг не вбачають. Разом з цим Дмитро Лубінець, коментуючи публічні випадки, зазначає, що винних не притягають до відповідальності навіть у “максимально ганебних” з них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter