Наразі близько 1800 українських шкіл ще не мають укриттів – МОН

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на початок нового навчального року близько 1800 українських шкіл залишаються без укриттів. Водночас будівництво нових укриттів не в усіх випадках дозволить повернути учнів до класів.

Про це в інтервʼю для hromadske повідомив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Фото: Перший канал соціальних новин

Він зауважив, що до кінця минулого навчального року близько 75% шкіл уже мали укриття та працювали в очному або змішаному форматі. Очікується, що до 1 січня 2025 року приблизно 80% шкіл будуть забезпечені укриттями.

За словами посадовця, держава виділяє кошти на підтримку місцевих органів влади в будівництві укриттів. Минулого року на ці цілі виділили 1,5 мільярда гривень, за які вдалося відремонтувати та збудувати 187 обʼєктів захисних споруд.

На цей рік передбачається виділення 2,5 мільярда гривень для прифронтових і прикордонних територій, а два тижні тому уряд виділив ще 5 мільярдів гривень дотацій.

“За ці кошти плануємо 77 проєктів з будівництва та ремонту укриттів, зокрема – 24 для закладів професійно-технічної освіти. Потреба в укриттях залишається великою: сховищ не мають приблизно 1800 шкіл”, – пояснив Сташків.

Сташків також зазначив, що зараз дистанційно навчаються приблизно 600 тисяч учнів. Якщо всі школи отримають укриття, кількість дітей, які навчаються онлайн, зменшиться, але частина з них однаково продовжить навчатися дистанційно. Є регіони, де навіть за наявності укриттів відновити очне навчання неможливо через складну безпекову ситуацію.

Пріоритетом є будівництво укриттів у школах, де можливе повернення до очного навчання. У деяких громадах зведуть одне укриття для кількох шкіл, і дітей із сусідніх навчальних закладів підвозитимуть до так званої опорної школи, де розташоване сховище.

Крім того, заступник міністра додав, що залишиться потреба в будівництві близько 440 укриттів, щоб забезпечити можливість відновлення очного або змішаного навчання в усіх школах, де це реально.

Нагадаємо, що литовці планують побудувати нові школи-бомбосховища в шести областях України – Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській та Чернігівській. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter