“Третє літо в полоні”: родини цивільних закликали українців більше писати та говорити про незаконно викрадених росіянами бранців

Дата: 01 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

31 серпня у Києві відбулася акція “Третє літо в полоні” на підтримку безвісти зниклих та незаконно ув’язнених росіянами громадян України. Захід, який організувала ГО “Цивільні в полоні”, зібрав близько 150 родин. Також на ньому були присутні представники Координаційного штабу та Офісу омбудсмана. Під час акції родичі тримали в руках плакати зі світлинами та прізвищами своїх близьких, яких викрали та утримують в неволі окупанти. Мета заходу полягала у приверненні уваги української та міжнародної спільноти до проблем звільнення українців з російських вʼязниць.

Про це передає журналістка видання ZMINA

Фото: ZMINA

Представники влади, які брали участь у заході, повідомили присутнім про те, що вони працюють 24/7 над питанням повернення цивільних з неволі.

Ведучою акції була активістка Олена Цигіпа, чоловіка  якої – журналіста Сергія Цигіпу – незаконно засудили росіяни. За її словами, чимало українців, які на початку повномасштабного вторгнення опинилися в окупації, намагалися допомогти іншим вижити. Зокрема, вони займалися волонтерством або ховали у себе в підвалах жінок, дітей та людей похилого віку.

“Протягом майже трьох років ми, родини незаконно ув’язнених цивільних та безвісти зниклих, написали тисячі звернень до міжнародних та гуманітарних організацій, дипломатів, консулів та представників української влади. І до українського президента теж! І сьогодні ми вчергове звертаємося по допомогу до всіх. Адже допомогти може кожний, – сказала активістка.

Фото: ZMINA

Цигіпа звернулась до громадян, як в Україні, так і за кордоном, з проханням більше писати про незаконно викрадених Росією цивільних у соціальних мережах. Адже кожний українець, який напише про цю акцію, допоможе родинам вийти з інформаційної ізоляції.

“Давайте разом зробимо розголос, щоб кожний цивільний, який зараз перебуває у російській в’язниці, повернувся додому. Не забуваймо, що це звичайні люди, які не лише намагалися вижити самі, а й допомагали іншим. Це люди, які підтримують Україну і хочуть тут жити”, – говорить жінка.

Карина Дячук, співзасновниця ГО “Цивільні в полоні”, додала, що члени її організації звернулися до киян із закликом не залишатися байдужими та активно підтримувати родини незаконно ув’язнених та безвісти зниклих.

“Ми провели флешмоб на Контрактовій площі, коли родичі з портретами рідних підіймаються на колесі огляду, щоб люди, які проходять повз, звернули увагу на них. При цьому ми відзняли це на відео, яке буде викладено у соцмережах”, – пояснює активістка.

Фото: “Цивільні в полоні”

Нагадаємо, громадська організація “Цивільні в полоні” розпочала інформаційну кампанію для пришвидшення пошуку механізмів повернення цивільних українців з російської неволі. Акцію будуть проводити щотижня біля офісу Координаційного штабу, допоки всіх бранців не повернуть додому.

30 серпня, у Міжнародний день зниклих безвісти, Національна спілка журналістів та Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) презентували унікальну фотовиставку “Об’єднані серця сімей зниклих безвісти та полонених”. Головна мета експозиції – привернути увагу громадськості до долі військовополонених та зниклих безвісти журналістів. Зокрема, на світлинах фотографа Євгена Зінченка відвідувачі можуть побачити Дмитра Хилюка, Вікторію Рощину, Ірину Данилович, Ірину Левченко, Сергія Цигіпу, Ремзі Бекірова та інших викрадених росіянами працівників ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter