Слідчі встановили трьох росіян, причетних до незаконного ув’язнення священників у Бердянську

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України заочно повідомила про підозри трьом росіянам, причетним до незаконного позбавлення волі священників греко-католицької церкви міста Бердянськ – Івана Левицького і Богдана Гелети. 

Тексти підозр Олександру Корнєєву, Євгенію Свистунову та Денису Шеховцю опублікували на сайті Офісу генпрокурора. 

Священники Іван Левицький і Богдан Гелета. Фото: УГКЦ

Іван Левицький родом із Львівщини, Богдан Гелета – з Івано-Франківщини.

Очільник Львівської ОВА Максим Козицький розповідав, що обидва починали своє монаше служіння зі Львівської Провінції Згромадження Найсвятішого Ізбавителя УГКЦ.  Згодом їх перевели у релігійну громаду Різдва Пресвятої Богородиці Донецького екзархату Української греко-католицької церкви міста Бердянськ. З початком повномасштабного вторгнення святі отці вирішили залишитися на окупованих територіях. 

За інформацією правоохоронців, 16 листопада 2022 року російські військові викрали обох священників. Причому Гелету затримали безпосередньо в приміщенні церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Їх відвезли до захопленої окупантами будівлі Бердянського РУП ГУНП, де незаконно позбавили волі в ізоляторі тимчасового тримання. 

У грудні 2022 року “начальник 3-го слідчого відділу обʼєднаного угруповання військ РФ” Денис Шеховець за попередньою змовою із заступником “військового прокурора” Євгенієм Свистуновим та “військовим прокурором гарнізону” Олександром Корнєєвим склали документи з неправдивими відомостями. Відповідно до них священники нібито зберігали боєприпаси, вибухові речовини й співпрацювали з українськими спецслужбами. Крім того, Левицькому і Гелеті протиправно надали статус військовополонених.

Впродовж березня-серпня 2023 року священників утримували в Бердянській виправній колонії №77 та два дні у невідомому підвалі в Мелітополі. Згодом їх увʼязнили у Калінінській виправній колонії в Донецькій області, де вони перебували аж до звільнення. У колонії Левицького і Гелету утримували в приміщенні без достатньої кількості спальних місць, вентиляції й доступу до чистого повітря. Священникам не надавали належної медичної допомоги, зокрема Гелеті, який хворіє на цукровий діабет.

Обидва зазнавали фізичного насильства і катування електричним струмом.

Священників повернули з російського полону 28 червня цього року. 

Нагадаємо, що російське повномасштабне вторгнення в Україну значно погіршило становище церков та інших релігійних громад, а на окупованих територіях України майже всі релігійні спільноти стикнулися з репресіями, частину з яких російська влада використовувала роками до цього у Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter