Кримському політв’язню Руслану Нагаєву потрібна консультація лікарів

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Засудженого до 13 років позбавлення волі 60-річного політв’язня Руслана Нагаєва вивезли до тюремної лікарні при в’язниці №1 російського міста Верхньоуральська Челябінської області. Йому терміново потрібна операція.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомила його дружина Зарема Нагаєва, не конкретизуючи діагноз.

Руслан Нагаєв

Повідомляється, що в кримського татарина є хронічне захворювання, яке зараз перейшло в запальну стадію.

За словами Нагаєвої, її чоловіка вже двічі вивозили до тюремної лікарні на лікування. Протягом місяця йому допомагали лише послабити симптоми. Профільний фахівець, який міг провести обстеження, бранця Кремля так і не оглянув.

Тільки після того, як родина Нагаєвих запросила до тюремної лікарні приватного лікаря, він діагностував, що Руслан має запалення і потребує медичного втручання, повідомила дружина політв’язня.

За кілька днів після лікування в лікарні Руслана повернули до в’язниці, але в нього стався напад. Його знову вивезли до лікарні Федеральної служби виконання покарань та провели лікування. Утім, воно не допомогло. Зарема Нагаєва зазначила, що, найімовірніше, подружжя оперуватиме вже не в тюремній, а в міській лікарні. Про конкретну дату операції їй невідомо. Наразі Руслан почувається задовільно, зазначила його дружина.

Раніше Руслан Нагаєв не одноразово заявляв, що йому потрібна допомога вузького лікаря-фахівця, проте адміністрація в’язниці залишила його прохання поза увагою.

“Лікар приходив до в’язниці, але не прийняв Нагаєва”, – розповідав адвокат, який відвідував політв’язня, Євген Горошко.

Політв’язень страждав на високий артеріальний тиск та болі в нирках і протягом півтора року не отримував у в’язниці необхідного лікування.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи.

Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

Як відомо, Руслан Нагаєв вів підприємницьку діяльність в Алушті. Російські силовики затримали його разом з іншими кримськими татарами 10 червня 2019 року в Криму після обшуків у їхніх будинках. Кримських татар звинуватили в належності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка діє легально на всій території України, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія називає цю релігійну організацію терористичною. 

Південний окружний військовий суд 16 серпня 2021 року засудив фігурантів “алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова загалом до 61 року ув’язнення. 

23 вересня 2020 року правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів цієї справи Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ленура Халілова політичними ув’язненими та закликав російську владу негайно їх звільнити.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські окупанти вдають, нібито лікують Ірину Данилович, хоча насправді лише оформлюють папери, щоб звітувати перед правозахисниками та медіа.

У жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга. Кримські правозахисники закликають країни вводити жорсткі санкції проти порушників прав людини на тимчасово окупованих територіях.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter