У школах Естонії стає дедалі менше українських класів: батьки віддають перевагу місцевій освіті

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У школах Естонії з нового навчального року поменшає окремих класів для українських дітей. Міністерство освіти Естонії пояснює це рішення тим, що українські діти вже готові навчатися разом з естонськими однолітками й батьки також бажають, щоб їхні діти здобували місцеву освіту.

Про це повідомляє естонський мовник ERR.

Фото: 24 освіта

Станом на травень 2024 року в школах Естонії навчалося майже 9 тисяч українських дітей. З них 24% навчалися в початкових класах, а 64% – у загальноосвітніх.

Наразі в Естонії працюють дві школи, орієнтовані на навчання українських дітей, – “Ряеґу” та Школа Свободи. Заняття там проводяться українською та естонською мовами. 

Проте з нового навчального року школа “Ряеґу” більше не набиратиме першокласників, а через кілька років закриється повністю. Очікується, що українські діти зможуть навчатися в цій школі до шостого класу, після чого мова навчання буде повністю естонською.

Заступник мера Таллінна Олексій Яшин зазначив, що школа функціонуватиме ще два-три навчальні роки. Він також додав, що місто готове підтримати приватні ініціативи з відкриття нової української школи, якщо така потреба виникне. Наприклад, влада може допомогти знайти приміщення для оренди.

В іншій державній школі – Школі Свободи – навчається близько 530 учнів, і до сьомого класу додалися ще 66 нових учнів. У цій школі 40% занять проводяться українською мовою, а решта 60% – естонською.

Директорка школи Ольга Селищева розповіла, що навчальний заклад працює вже два роки й за цей час близько сотні учнів повернулися до України. Проте є й ті, хто тільки зараз приїхав до Естонії. Із 66 нових старшокласників близько 10 щойно прибули з України. Майбутнє школи залишається відкритим для обговорення. Однією з ідей є перетворення її на міжнародну школу, де зможуть навчатися діти з України та інших країн.

Головна експертка відділу загальної освіти міністерства освіти і науки Естонії Хеле Ліїв-Тельманн підкреслила, що в попередні роки в кількох великих містах діяли школи, де були створені окремі класи для українських учнів. Однак з нового навчального року таких класів стане менше.

Вона зазначила, що школи, які раніше навчали українських дітей в окремих класах, вважають, що діти вже готові до навчання разом з естонськими учнями в естонськомовних або російськомовних класах.

Ліїв-Тельманн додала, що раніше батьки та керівництво шкіл вважали, що біженці пробудуть в Естонії тимчасово. Однак тепер ця думка змінюється, і дедалі більше українських родин прагнуть, щоб їхні діти здобували саме місцеву освіту.

Нагадаємо, що уряд Естонії також планує припинити фінансування російськомовної шкільної освіти та перейти до навчання державною мовою. Естонські урядовці кажуть, що в школах з естонською мовою навчання є певні проблеми. Зокрема, йдеться про складнощі, які виникають для вчителів, оскільки в навчальних закладах є діти, які говорять іншими мовами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter