В Україну повернули ще один відремонтований енергоблок: це дозволить уникнути відключень світла

Дата: 23 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

23 серпня, у пʼятницю, після планового ремонту і перезавантаження ядерного палива до енергосистеми вдалося під’єднати ще один атомний блок, який додасть 1000 МВт потужності та посилить стабільність енергосистеми. Це дозволить не застосовувати обмеження енергопостачання для споживачів. 

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Фото: Getty Images

“Енергетики дійсно роблять неймовірні речі у цій складній ситуації, щоб ми залишались зі світлом і теплом. Зараз достроково, але з дотриманням усіх безпекових норм вийшов з планового ремонту й обслуговування черговий атомний блок. Його підключення допоможе збалансувати енергосистему країни та уникнути обмежень електроенергії”, – сказав міністр енергетики Герман Галущенко

В органі також зазначили, що атомна генерація – це основа енергетичної стабільності та незалежності України, і наразі вона забезпечує близько 60% споживання електроенергії. 

Наприкінці липня атомники змогли на 2 тижні раніше запланованих термінів завершити ремонти 2 атомних блоків і під’єднати їх до енергосистеми. Це допомогло зменшити вплив наявного дефіциту в енергосистемі. 

Як зазначає hromadske, суттєвий дефіцит енергії в українській енергосистемі спричинений вісьмома масованими атаками Росії на енергетичні об’єкти з початку року. Внаслідок цього Україна втратила 9 ГВт потужності своїх електростанцій, що еквівалентно піковому споживанню електроенергії в літній період у таких європейських країнах, як Нідерланди та Фінляндія, або ж Словаччина і країни Балтії разом.

У перші місяці літа українці зіткнулися з відключеннями електроенергії через наслідки російських обстрілів, зростання споживання на тлі високих температур та виведення енергоблоків АЕС на ремонт. Наразі енергосистема продовжує відновлюватися, а на енергетичних об’єктах проводяться аварійні та планові ремонти.

Раніше ZMINA писала, що у звʼязку з вимкненням електроенергії та перебоями з водопостачанням зʼявився ризик спалахів інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит A, гастроентероколіт і холера. 

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації розробило рішення для стабілізації мобільного зв’язку під час відключень електроенергії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter