Зеленський подав до парламенту законопроєкт про право на набуття та збереження громадянства України

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №11469 щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: zib.com.ua

Ініціатором законопроєкту став президент Володимир Зеленський

Ціллю його ухвалення у пояснювальній записці називають “актуалізацію правового регулювання питань громадянства України з огляду на  необхідність забезпечення національної безпеки та національних інтересів України, з метою збереження єдності української спільноти, зменшення негативних наслідків демографічної кризи в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України”. 

Також у записці згадують про спрощення порядку набуття українського громадянства та вдосконалення регулювання правового статусу іноземців і людей без громадянства, які проходять чи проходили військову службу за контрактом у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту, Нацгвардії (або є одним із подружжя чи дитиною такої людини).

Серед визначених допустимих випадків множинного громадянства називають: 

  • набуття дитиною громадянства України та іншої держави за народженням;
  • набуття дитиною громадянства усиновлювачів-іноземців;
  • набуття громадянином України іншого громадянства через шлюб з іноземцем;
  • автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджуючого документа;
  • спрощене набуття громадянства України іноземцями з держав, включених до відповідного переліку;
  • набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких отримують українське громадянство у спрощеному порядку.

Множинне громадянство, судячи з документа, не дозволять тим, хто має громадянство держави, визнаної Верховною Радою України агресором або окупантом, або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї ООН “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 року № 68/262.

Серед підстав для втрати громадянства України у проєкті згадали, між іншим, подання підроблених документів, неправдивих відомостей про себе, або ж якщо людина не склала іспити з Конституції України, історії України, української мови тощо. 

Втратити українське громадянство також зможуть ті, хто воював проти України на боці РФ або ж сприяв збройній агресії РФ проти України, а також засуджені, наприклад, за злочин проти основ національної безпеки України. 

Раніше Зеленський вже подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. ZMINA розповідала, що він передбачає, а також пояснювала, які застереження щодо ідеї мають правозахисники. Так, вони звертали увагу, що пропозиція позбавляти громадянства українців, які добровільно отримали громадянство держави-агресора, не враховує реалій, у яких перебувають люди в російській окупації, зокрема атмосфери примусу та тиску.

За словами правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисі Синюк, новий законопроєкт не враховує застережень, які висловлювали правозахисники.

Нагадаємо, що цього року думки опитаних українців щодо ідеї запровадження множинного громадянства розділилися майже порівну: 27% мають радше позитивне враження про неї, а 28% – радше негативне. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter