Від початку повномасштабного вторгнення на вибухівці підірвалися 128 українських фермерів

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні від мін з лютого 2022 року особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули.

Про це повідомили у Верховній Раді. 

Фото: ДСНС

За інформацією Асоціації саперів України, наразі важкою ситуація із замінуванням залишається на Херсонщині, Харківщині, Миколаївщині та Донеччині. На розмінування земель в Україні потрібно 37 мільярдів доларів.

Водночас в Україні діє програма, що дозволяє компенсувати 80% вартості витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Аграрії мають можливість подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування.

Подавати заявки на компенсації можуть фермери, які лише планують розпочати розмінування власних ділянок або на яких працюють як орендарі. Вони це можуть зробити через Державний аграрний реєстр. Після цього їхні заявки опрацьовуються Центром гуманітарного розмінування, який оголошує відповідні тендери в системі Prozorro. Участь у цих тендерах зможуть узяти всі охочі сертифіковані оператори протимінної діяльності, які й визначатимуть вартість розмінування на відкритих торгах у системі.

Нагадаємо, що проблема замінованих територій була актуальна для України й до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на Сході України після 2014-го. Нині Україна посідає друге місце у світі за кількістю жертв протипіхотних мін. 

Фотографія обкладинки: FAO / Viacheslav Ratynskyi

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter