Мешканці села, поблизу якого будують Національне військове кладовище, прийшли з протестом до Офісу омбудсмана

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканці села Мархалівка на Київщині, де уряд збирається збудувати Національне меморіальне військове кладовище, прийшли з акцією протесту до Офісу омбудсмана у Києві. 

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець.  

Рішення уряду про будівництво кладовища поблизу Мархалівки викликало обурення у мешканців села одразу після того, як про нього стало відомо. ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали. 

Селяни спочатку виходили на акції поблизу будівництва, за що отримували звинувачення у тому, що нібито працюють на російське ІПСО. Невдовзі вони приїхали у Київ, де провели вже кілька акцій протесту. Попри обурення громадян посадовці не збираються відмовлятись від ідеї будівництва у Мархалівці, хоч небезпеку такого кроку для екології підтвердили експерти. В уряді продовжують переконувати, що на навколишнє середовище будівництво не вплине.

Омбудсман каже, що до його офісу вже надходили два звернення від адвокатів, які представляють інтереси селян. Уповноважений направив листи до МОЗ, Міндовкілля, ГУ Держпродспоживслужби в Київській області, ГУ Держгеокадастру у Києві та Київській області, але це ситуацію не змінило. 

Для того, щоб вирішили конфлікт, в Офісі Омбудсмана запланували наступного тижня зустріч з громадою та представниками держорганів.

“Якщо є проблема – її потрібно розв’язувати. Та не закривати очі на недоліки, які в майбутньому можуть мати негативні наслідки”, – підсумував Лубінець. 

Нагадаємо, що меморіальний військовий цвинтар будуватиме компанія, створена через день після оголошення тендера. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter