Центр економічної стратегії: Українська економіка могла втратити більше жінок, ніж чоловіків

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Близько 1,5 млн українських жінок, які до війни працювали в Україні, наразі перебувають за кордоном, тож українська економіка могла втратити більше жінок, ніж чоловіків. 

Таку думку висловив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський під час дискусії в медіацентрі “Україна”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Вишлінський зробив такі розрахунки, порівнявши відомі дані щодо кількості чоловіків, які зараз працюють на державу в Силах оборони, але не працюють на створення доданої вартості в економіці. 

“Плюс ті чоловіки, які виїхали, плюс ті, хто, на жаль, загинув, чи втратив працездатність – можливо, навіть менше чоловіків українська економіка втратила, ніж жінок”, – каже він. 

Зі свого боку доктор економічних наук, CEO групи компаній Advanter Group Андрій Длігач розповів про потребу у нових працівниках серед бізнесу. 

“До повномасштабної агресії 92% заповнених вакансій у бізнесі, на поточний момент – 74%. Суттєво впала заповненість. Відповідно інфляцію підштовхує зростання цін на робочу силу, і цей процес буде лише підсилюватися”, – зазначив він. 

Раніше експерти вже казали, що повномасштабне вторгнення Росії призвело до стрімкого зростання ролі жінок в українській економіці. Так, торік понад половину бізнесу в Україні заснували жінки.

Нагадаємо, що внаслідок великої війни майже 5 мільйонів українців втратили роботу, а найбільше безробіття вдарило саме по жінках та мешканцях Сходу.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter