У Швейцарії суд визнав, що чоловік не може впливати на рішення жінки зробити аборт

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Федеральний верховний суд Швейцарії відхилив позов чоловіка з кантону Фрібур, який звернувся зі скаргою на свою колишню дівчину через те, що вона здійснила пізній аборт.

Про це повідомляє SRF.

Фото: Independent

Чоловік подав позов проти колишньої дівчини, звинувачуючи її у пізньому аборті, який у Швейцарії може каратися увʼязненням. Проте лікарі засвідчили, що жінка на момент здійснення аборту мала психічний розлад, тому прокуратура закрила справу.

Позивач намагався оскаржити це рішення у Федеральному верховному суді Швейцарії, стверджуючи, що він, як батько ненародженої дитини, нібито також постраждав від аборту.

Однак найвищий суд Швейцарії постановив, що заборона абортів на пізніх термінах спрямована на захист ненародженої дитини, а не її батька. Оскільки плід не має правосубʼєктності до народження, його біологічний батько не може вважатися постраждалим.

Суд підкреслив, що рішення про переривання вагітності ухвалює виключно мати, і постановив, що чоловік не має права подавати скаргу в цьому випадку.

У Швейцарії аборти є законними протягом перших дванадцяти тижнів вагітності. Якщо жінка робить аборт пізніше, їй може загрожувати до трьох років ув’язнення, за винятком випадків надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, що в американському штаті Теннессі жінці, на ім’я Бріанна Сесіл, лікарі відмовили в аборті, хоча плід мав смертельну патологію. Зрештою жінка все ж змогла перервати вагітність, але втратила яєчник і маткову трубу.

У січні 2023 року Бріанна була на 12-му тижні вагітності й тоді дізналася, що її плід має акранію – це вроджена повна або часткова відсутність кісток склепіння черепа, що виникає внаслідок порушень внутрішньоутробного розвитку. Лікарі повідомили жінці, що їй доведеться народжувати мертву дитину, бо та, ймовірно, помре в утробі до 20-го тижня вагітності.

Тоді Бріанна вирішила зробити аборт в іншому штаті, в одній з клінік Чикаго. Проте за шість днів, коли жінка повернулася до Теннессі, вона відчула лихоманку й біль у спині. Бріанна зробила УЗД, яке виявило залишки тканин, що залишилися від плода. Їй надали необхідну медичну допомогу, а за два дні в черевній порожнині жінки виявили дев’ятисантиметровий абсцес, який охопив деякі репродуктивні органи.

Лікарям довелося зробити Бріанні термінову операцію й видалити правий яєчник і маткову трубу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter