Нацрада оштрафувала 24 канал за російську мову в ефірі

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення наклала штраф на 24 канал (юридична особа ПрАТ “ТРК «Люкс”) через недотримання квоти української мови в ефірі. 

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Член Нацради Максим Онопрієнко повідомив, що регулятор отримав скаргу від громадянки, яка звернула увагу на збільшення використання російської мови в ефірі 24 каналу. Відповідно до Закону “Про медіа”, програми українською мовою повинні складати не менше як 90% ефіру. Згідно з моніторингом Нацради, частка програм українською мовою на 24 каналі з 18-го до 24 квітня становила 86,82%, що є ознакою порушення статті 40. 

Онопрієнко зазначив, що канал у своїх поясненнях посилався на норми, де використання іншої мови дозволяється в інтерв’ю, коментарях, поясненнях, запитаннях або окремих репліках ведучих. Використання російської мови в соціальному ролику пояснювалося творчим задумом. Однак, за словами представника Нацради, у програмах каналу не було окремих реплік, а відбувався діалог гостя з ведучим.

“Це значне порушення. За нього передбачено штраф від 5 до 40 мінімальних заробітних плат. Наш апарат визначив штраф у розмірі 88 тисяч гривень, що відповідає 11 мінімальним заробітним платам”, – сказав він.

Директор каналу Роман Андрейко зазначив, що є буква закону і є його дух: “За буквою закону ми порушили  і неправильно позначили початок програми, виходить, нас треба карати попри все те, що ми робимо. Коли я плачу штрафи, то я це роблю з думкою про те, що бюджет треба поповнювати. Але коли я перевищую швидкість, то я порушив і букву, і дух закону. Але ми ведемо мовлення в ефірі виключно українською мовою, і лише коли гість не розуміє української, то ведучі повторюють запитання російською. Але процедура моніторингу виписана таким чином, що якщо було кілька хвилин російською мовою, то вся година зараховується до російської мови”.

Він просив врахувати те, що телеканал вилучив російськомовних гостей з ефіру, залишивши їх лише на ютубі.

“Дуже шкода, але не всі друзі України вивчили українську мову. Прошу взяти до уваги, що ми виправили ситуацію”, — додав Андрейко.

Заступник голови Нацради Олег Черниш пропонував призначити компанії менший штраф.

Проте Онопрієнко зазначив, що апарат визначив найменший з можливих штрафів.

Тоді Роман Андрейко запропонував: “Якщо суму штрафу не можна зменшити, можливо, ви візьмете порушення до уваги? Прошу прислухатись до совісті і карати не за буквою, а за духом закону”.

У відповідь на це голова Нацради Ольга Герасим’юк попросила юристів порадити, як карати за духом закону, а не за буквою.

Олег Черниш сказав, що “за духом закону в нього є бажання утриматися від голосування”, а інший член Нацради Олександр Бурмагін зазначив, що дух закону передбачає можливість визначення штрафу в певному діапазоні: “Якщо апарат визначив найнижчий критерій штрафу, це і є виконання духу закону”.

Більшість членів регулятора проголосували за штраф каналу в розмірі 88 тисяч гривень. Олег Черниш та Юрій Зіневич утримались під час голосування.

Нагадаємо, що з 17 липня набули чинності нові положення Закону України “Про медіа”, які стосуються вимог до використання української мови в аудіовізуальних медіа. Зокрема, зміни внесено до пункту 7 частини восьмої статті 40 цього закону, що регулює питання мови у сфері аудіовізуальних медіа.

Згідно з новими нормами, відтепер дозволяється використання недержавної мови без дублювання або озвучення в програмах, зокрема у фільмах, лише в спонтанних репліках або виступах учасників програми в прямому ефірі, крім ведучих та дикторів, якщо їхня тривалість не перевищує 10% загальної тривалості програми.

Утім, під час трансляції записаних програм репліки або виступи мають бути дубльовані, озвучені або субтитровані державною мовою в таких випадках:

  • у репортажах з місця події, крім мови та реплік журналістів відповідного медіа; 
  • у будь-яких творах, виступах, виконаннях тощо мовами корінних народів України;  
  • у сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах, які вживаються учасниками програм іншими мовами.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter