Мінцифри напрацювало сім рішень для стабілізації мобільного звʼязку під час знеструмлень

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації розробило рішення для стабілізації мобільного зв’язку під час відключень електроенергії.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України.

Фото: PMG.ua

“Росія понад два роки цілеспрямовано атакує українську енергетику, постійні знеструмлення впливають і на погіршення якості звʼязку та інтернету. Адже базові станції мобільних операторів, які забезпечують покриття, також працюють від електроенергії. Президент поставив завдання – стабілізувати ситуацію з мобільним зв’язком та інтернетом”, – розповів посадовець.

Він підкреслив, що знеструмлення не мають впливати на базові життєві потреби людей. Навіть якщо живлення немає, українці повинні мати змогу викликати швидку чи поліцію, написати рідним або отримати сповіщення про повітряну тривогу.

Серед рішень, які міністерство ухвалило вже зараз:

  • Оновило вимоги Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ). Тепер мобільні оператори повинні забезпечити 25 % мереж генераторами, щоб вони працювали 72+ години без світла, інша частина мобільної мережі має працювати 10 годин на акумуляторних батареях. Акумулятори працюють за принципом павербанка – живлять базові станції під час знеструмлень.
  • Посилило перевірки за виконанням вимог. Оператори щоквартально даватимуть апдейт щодо ситуації НЦУ, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, перевірятиме їх.
  • Розробило постанову №352, яку вже ухвалив регулятор. Так оператори зможуть подати заявку в Обленерго, щоб установа модернізувала свої мережі, які йдуть до базових станцій. Це дасть змогу швидше заряджати акумулятори.

“На цьому не зупиняємося. Узгодили перелік обʼєктів, які повинні мати безперебійне живлення, ОВА передадуть його до Обленерго. Також парламент ухвалив законопроєкт про скасування мита та ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів”, – додав Федоров.

Крім того, Мінцифри працює над бронюванням військовозобовʼязаних співробітників ремонтних бригад. Після обстрілів енергообʼєктів та коли базові станції виходять з ладу, вони першими відновлюють роботу. Тому, щоб мережа працювала стабільно, працівники ремонтних бригад повинні й далі працювати на своїх місцях.

Незабаром українці зможуть повідомляти в “Дії” про проблеми зі звʼязком, навіть коли перебуватимуть офлайн. Під час відновлення звʼязку інформація підтягнеться.

Нагадаємо, що у звʼязку з вимкненням електроенергії та перебоями з водопостачанням зʼявився ризик спалахів інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит A, гастроентероколіт і холера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter