У Криму росіяни планують використовувати дітей як “живий щит”

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

З федерального бюджету РФ виділили кошти на оздоровлення 190 тисяч дітей в оздоровчих закладах окупованого півострова. Однак зроблено це не так задля оздоровлення підлітків, як задля створення “живого щита”.

Про це розповів заступник постійного представника президента України в АРК Денис Чистіков у коментарі Суспільному.

Денис Чистіков. Джерело: Суспільне.Крим

За його словами окупаційна влада Криму активно використовує цивільних як “живий щит”. Зокрема, окупанти прикриваються підлітками з півострова та з РФ.

Саме після того, як у червні на севастопольському пляжі Учкуївка внаслідок збиття українських ракет російськими системами ППО загинули та отримали поранення відпочивальники, росіяни завезли до оздоровчих таборів Криму дітей з так званих регіонів РФ, які безпосередньо межують з Україною на північній частині.

“Ця група приїхала на наступний день після подій в Учкуївці”, зазначив Чистіков.

Також він розповів, що серед кримської молоді в таборах планують проводити пропагандистську діяльність та перевиховання. Адже росіяни розуміють, що в літній сезон діти віддані собі, а після повномасштабного вторгнення підлітки є одними з активних учасників руху спротиву, тобто підтримують Україну. Й тому, за словами Чистікова, окупаційна влада намагається уникнути розвитку цієї теми саме серед молоді. 

“Слід також відзначити, що після повномасштабного вторгнення громадяни РФ, які відправляли дітей на відпочинок в Крим, вказують, що це вже не відпочинок, а військовий вишкіл, пропаганда та промивання мізків дітям”, – розповів він.

Раніше аналітики Центру прав людини ZMINA встановили, що однією з основних цілей відправлення дітей з тимчасово окупованих територій України до таборів у Криму та РФ є “перевиховання” – інтеграція українських дітей у систему освіти та дозвілля, затверджену російським урядом. 

Принаймні 32 із 43 встановлених таборів активно та систематично займаються забезпеченням “освіти та культурного розвитку” українських дітей за російським зразком. Програма охоплює російські наративи про природу повномасштабного вторгнення, історію російсько-українських відносин. 

Також відомо, що школярів з окупованих Донеччини та Луганщини вивозять до Москви на історико-патріотичні збори

Нагадаємо, що росіяни планують відправити понад 2,5 тисячі українських дітей з окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запорізької області до військово-патріотичних таборів РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter