Вбивство Ірини Фаріон: слідчі не відкидають версії, пов’язані з Росією

Дата: 20 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі, які займаються розслідуванням вбивства колишньої нардепки та мовознавиці Ірини Фаріон у Львові, не відкидають версії, що повязані з причетністю РФ. 

Пор це розповів президент Володимир Зеленський

Фото: Детектор медіа

У Фаріон стріляв невідомий хлопець поблизу її будинку в одному з житлових районів Львова. Жінку оперативно доставили до лікарні, втім медики не змогли її врятувати. 

Правоохоронці одразу після вбивства повідомили, що ймовірний виконавець міг кілька тижнів слідкувати за Фаріон поблизу дому. Нині слідчі відпрацьовують усі камери спостереження в районі скоєння злочину, але ще напередодні було відомо, що у момент вбивства не було світла, тож деякі камери могли не працювати. 

“Задіяні всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ для пошуку злочинця. Міністр внутрішніх справ, заступники Генерального прокурора та керівників Національної поліції України й СБУ перебувають на місці, у Львові”, – каже Зеленський.

Окрім версії з причетністю РФ до вбивства, основною все ж розглядають версію з особистою неприязню вбивці через громадсько-політичну діяльність мовознавиці. Фаріон відома низкою суперечливих заяв. До прикладу, торік громадськість обурили її слова про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”.

Сама Фаріон не вважала себе винною і просила покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи. 

Фаріон також переслідували у Росії. Так, у 2015 році тамтешні силовики відкрили кримінальне провадження щодо неї за статтями про підбурювання до вбивства та збурення ненависті. Причиною цього став виступ Фаріон у 2014-му, в якому вона закликала “знищити Москву”.

Нагадаємо, що нещодавно помер казахський журналіст Айдос Садиков, на якого скоїли замах у Києві. 

Замах стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі столиц. Підозрюваними є двоє громадян Казахстану – Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв. Як встановили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня й орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і почали вивчати його розпорядок дня і звички.

Айдос та Наталія переїхали до України 2014 року та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Наталія звинувачує в замовленні нападу чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter