Мінкульт затвердив рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики затвердило Методичні рекомендації щодо забезпечення безбарʼєрності у сфері медіа. Ці поради враховують найкращі світові практики та міжнародні стандарти, а також пояснюють способи створення безперешкодного викладення інформації медіа в Україні.

Про це йдеться на сайті МКІП.

Фото: Shutterstock

Ці методичні рекомендації мають допомогти розумінню безбар’єрності у сфері медіа. Також вони мають забезпечити дотримання прав людини й основоположних свобод людей з інвалідністю Йдеться про право на свободу висловлення думки та переконань, свободу шукати, можливість отримувати й поширювати інформацію та ідеї нарівні з іншими, користуючись за власним вибором усіма формами спілкування, визначеними Конвенцією про права осіб з інвалідністю.

Досягнення безбар’єрності у сфері медіа розглядається через забезпечення доступності аудіовізуальних медіа-сервісів (крім аудіальних) для всіх користувачів, зокрема й осіб з інвалідністю, осіб із посттравматичними стресовими розладами, людей літнього віку, з тимчасовими порушеннями зору та слуху, когнітивними порушеннями, дітей, іноземців, осіб, які знаходяться в шумному середовищі.

“Звісно, ці методичні рекомендації не є вичерпними. Безбарʼєрність у сфері медіа розвивається. Тому суб’єктам у сфері аудіовізуальних медіа рекомендовано консультуватися з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, не рідше одного разу на три роки, аби знати їхню думку щодо забезпечення доступності програм. Крім того, медіа рекомендовано залучати їх до розробки інструментів та механізмів забезпечення доступності програм“, – прокоментувала начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва.

МКІП рекомендує медіа подавати інформацію з субтитрами або перекладом на жестову мову чи іншими способами, які забезпечують доступ до інформації для кожної людини. Крім того, інформацію можна адаптовувати за допомогою аудіодискрипції (тифлокоментування), з використанням простої (спрощеної) мови, формату легкого читання.

“Ці методичні рекомендації мають допомогти українським медіа впроваджувати кращі світові практики забезпечення безбар’єрності”, – зазначила директорка департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП Ганна Красноступ.

У міністерстві також радять додатково ознайомитися з Довідником безбар’єрності, Гайдом безбар’єрних подій, Брендбуком з безбар’єрності, а також Рекомендаціями щодо викладення інформації суб’єктами владних повноважень у форматах, що забезпечують доступність її сприйняття 

Нагадаємо, що Комісія з журналістської етики, орган саморегуляції журналістів і редакцій в Україні, спільно з громадською організацією “Жінки в медіа” розробила та оприлюднила нову типову політику гендерної рівності в медійному контенті.

Політика охоплює загальні рекомендації, питання зображення жінок і чоловіків у контенті, подолання сексизму, висвітлення домашнього та гендерно зумовленого насильства, висвітлення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та впровадження цих принципів у редакційну практику.

Документ підготувала Ліза Кузьменко, голова ГО “Жінки в медіа” та членкиня Комісії з журналістської етики, а рецензентом виступив медіаексперт і голова Незалежної медійної ради Отар Довженко. Розроблення політики здійснювалося за підтримки Програми підтримки ОБСЄ для України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter