“Завдяки їм”: зʼявився освітній серіал про історію становлення української нації

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На стримінгових платформах опублікували перші серії безоплатного освітнього проєкту “Завдяки їм: історії українців та українок”, що розповідає про формування української політичної нації від початку 19-го століття до Революції Гідності. 

Про це у коментарі виданню “MediaSapiens” повідомили ініціатори проєкту.

Координаторка проєкту та CEO агенції соціальних змін nudge Ярина Вишенська каже, що через 30 років після здобуття незалежності український народ змушений знову боротися за свою державність. Вона зазначила, що президент РФ Володимир Путін використовує історичні міфи для виправдання вторгнення в Україну, такі як “Ленін створив Україну” або “Ми – братні народи”. Проєкт покликаний розвінчати ці міфи та пояснити, чому Україна продовжує боротися за свою незалежність і право самостійно обирати свій політичний, культурний та економічний шлях, незважаючи на прагнення Росії.

За її словами, освітній проєкт спрямований на підвищення обізнаності щодо української історії та формування української державності, а також на те, щоб зробити українську історію більш видимою у медіа.

Кожен новий епізод серіалу “Завдяки їм” висвітлює історичну постать, що символізує певний період української історії. Зокрема, у першій серії йдеться про Революцію Гідності та громадського активіста Романа Ратушного. Серіал можна переглянути на ютубі.

А подкаст “Завдяки їм” складається з десяти епізодів, кожен з яких висвітлює окремий період української історії, починаючи з 19-го століття і до Революції Гідності. Його можна слухати на таких платформах, як SpotifyApple PodcastsYouTubeCastboxPocket CastsOvercast.

На сайті проєкту доступні повні версії розмов з істориками, які брали участь у створенні серіалу та подкасту. Також для відвідувачів сайту підготували візуальні картки, що охоплюють історичні періоди від 19-го століття до Революції Гідності. Вони розповідають про українських діячів і діячок, які не були висвітлені в освітньому серіалі та подкасті.

Нагадаємо, що у 2022 році мала академія наук України створила МАНплатформу – інтерактивний проєкт про науку. Ресурс буде корисним школярам, освітянам і всім, хто цікавиться наукою. Тематика занять різноманітна – від математики до фольклористики. Ресурс охоплює різні напрями: комп’ютерні й технічні науки, мовознавство, математику, історію, філософію, фольклористику, економіку, екологію та інші. Серед форматів, які використовує платформа, – статті, інтерв’ю, тести, відео.

Читайте також: 10 років війни, яка триває три сторіччя: розмова з Віталієм Портніковим про історичні уроки

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter