В окупованому Криму “суд” залишив чинним штраф кримськотатарській газеті “Кирим”

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Київський “райсуд” Сімферополя не задовольнив апеляційну скаргу газети “Кирим” та затвердив юрособі штраф у 300 тисяч рублів за дискредитацію ЗС РФ: приводом для протоколу стала публікація на сайті газети. 

Про це повідомила юристка Ліля Гемеджи, пише “Кримська солідарність”.

Скриншот з відео

До відповідальності притягають також головреда видання Бекіра Мамутова.

У публікації-есе на сторінках газети авторства члена Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаша йшлося про те, чому кримчани не повинні брати участь у війні Росії на території України.

Як пояснила Гемеджі, що адмінпротокол, складений на газету за це есе, розглянули не за підсудністю. Замість Київського “районного суду” Сімферополя справа мала розглядатися у Сімферопольському “райсуді”.

Уже після складання протоколу до нього вносили зміни, через що був порушений порядок адміністративного провадження.

Також захист наголошував на тому, що переклад статті був некоректним. До скарги адвокати прикріпили переклад кримськотатарських слів з онлайн-словників, який є “досить обмеженим”, повідомила Гемеджи. Перекладача не попередили про відповідальність за свідомо неправдивий переклад.

У справі Бекіра Мамутова, де були аналогічні помилки, суд повернув протокол для усунення недоліків. При повторному складанні протоколу перекладача попередили про права та обов’язки.

Гемеджи наголосила, що переклади в обох справах не відповідають законодавчим вимогам і справи мають бути припинені за відсутністю складу правопорушення. Юристка заявила намір подати касаційну скаргу.

Після набуття чинності рішенням Київського “райсуду” газета матиме 60 днів на сплату штрафу в 300 тисяч рублів.

“Сума є значною та непідйомною для національного ЗМІ. Тому не лише передплатникам газети, а й усім представникам нашого народу треба згуртуватися, щоб допомогти зі сплатою цього штрафу”, – наголосила Гемеджі.

Нагадаємо, що на початку червня 2024 року незаконний “Київський районний суд” тимчасово окупованого Сімферополя визнав кримськотатарську газету “Кирим” винною в “дискредитації” збройних сил РФ. Окупанти ініціювали адміністративну справу через публікацію про часткову мобілізацію в Криму у вересні 2022 року, коли до російської армії забирали велику кількість кримських татар.

Наприкінці травня цього року на газету склали два протоколи – про дискредитацію збройних сил Росії та розповсюдження явно неправдивої інформації під виглядом достовірної. В одній із публікацій, на думку “Центру протидії екстремізму”, Бекір Мамутов “поширив відомості, спрямовані на дискредитацію використання ЗС РФ з метою захисту інтересів РФ та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки в рамках демілітаризації та денацифікації України”.

Тим самим газета “висловила незгоду у проведенні “СВО””, вважає оперативник Коренівський, і скоїла правопорушення за частиною 1 статті 20.3.3 КоАП РФ.

7 червня “суд” оштрафував редакцію на 300 тисяч рублів за протоколом про “дискредитацію” ЗС РФ.

Другий протокол про дезінформацію було складено за статтю, де цитувався уривок доповіді ООН про гуманітарну ситуацію в Криму. Зокрема, про необґрунтовані затримання та побиття людей. У статті також наводилися дані про тортури кримського татарину в Херсоні та про суворі умови СІЗО №2 у Сімферополі.

17 травня поліцейські прийшли з обшуком до 68-річного головного редактора газети Бекіра Мамутова та її засновника, 59-річного Сейрана Ібрагімова. На Мамутова склали два протоколи про дискредитацію російської армії та поширення недостовірних відомостей під виглядом достовірних за публікації на сайті газети “Кирим”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на рішення окупаційного суду Криму про штраф редактору незалежної кримськотатарської газети “Кирим” Бекіру Мамутову, назвавши його порушенням Європейської конвенції з прав людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter