Парламент Гамбії відхилив законопроєкт щодо скасування заборони на жіноче обрізання

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

16 липня парламент Гамбії відхилив законопроєкт, який мав би скасувати заборону на операції, що калічать жіночі геніталії. Депутати проголосували проти всіх пунктів цього запропонованого закону.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: RFI

Законопроєкт, поданий депутатом Алманехом Гіббою, мав на меті “захистити культурні й релігійні прерогативи в країні з мусульманською більшістю, де жіноче обрізання є поширеною та глибоко вкоріненою практикою”.

У березні законопроєкт пройшов друге читання, де лише 5 з 53 депутатів проголосували проти нього, що спричинило занепокоєння серед правозахисників. Вони боялися, що Гамбія може стати першою країною, яка скасує заборону на цю практику.

Однак після кількох тижнів громадських слухань комітети парламенту з питань охорони здоровʼя та гендерних питань представили спільний звіт, у якому рекомендували зберегти заборону.

У підсумку більшість депутатів проголосувала проти кожного з чотирьох пунктів документа, і спікер парламенту Фабакарі Томбонг Джатта вирішив зняти законопроєкт з розгляду.

“Заборона на жіноче обрізання все ще міцно зберігається в Гамбії. Уряд твердо стоїть на своєму рішенні ліквідувати цю шкідливу практику”, – заявило міністерство інформації країни після голосування.

Тоді активістка проти жіночого обрізання Фату Балдех, яка пережила цю практику у віці вісім років, зазначила, що вона відчуває полегшення, але водночас розчарована тим, що законопроєкт взагалі розглядали.

“Я не святкую, тому що життя наших жінок і дівчат були поставлені під загрозу. Це мене засмутило”, – сказала вона.

Нагадаємо, що внаслідок операції з жіночого обрізання в щонайменше п’яти країнах Африки, де це дозволено, щорічно помирає понад 44 тисячі жінок та дівчат.

Дослідники вивчали питання в Беніні, Буркіна-Фасо, Камеруні, Чаді, Кот-д’Івуарі, Єгипті, Ефіопії, Гвінеї, Кенії, Малі, Нігері, Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне і Танзанії. Обрізання є основною причиною смерті жінок, а на наступному місці – кишкові інфекції, які виникають унаслідок споживання зараженої їжі чи води. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter