Справи Майдану: суд засудив експравоохоронця, за вказівкою якого “беркутівці” перешкоджали роботі депутатів

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

До восьми років позбавлення волі засудили заочно експравоохоронця, за вказівкою якого “беркутівці” перешкоджали діяльності народних депутатів України під час Революції гідності у 2014 році. 

Про це повідомляє Офіс генпрокурора. 

Фото з відкритих джерел.

“Суд визнав винним колишнього заступника начальника ГУ МВС України в місті Києві в організації вчинення підлеглими працівниками дій, які виходять за межі наданих повноважень, що супроводжувались насильством, а також організації невиконання законних вимог народних депутатів України та створення штучних перешкод у їх роботі”, – йдеться в повідомленні. 

Експравоохоронця засудили до восьми років позбавлення волі, а також позбавили права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки з позбавленням спеціального звання “полковник”.

За даними джерела УП, йдеться про Петра Федчука.

Прокурори в суді довели, що 19 серпня 2013 року експравоохоронець мав на меті завадити народним депутатам України взяти участь у роботі сесії Київської міськради.

Перевищуючи свої повноваження, він надав явно незаконні вказівки підлеглим не допускати народних депутатів до приміщення, де було заплановано проведення сесії. Водночас правоохоронці могли застосовувати насильство.

На виконання цих вказівок працівники ПМОП “Беркут” ГУ МВС України в місті Києві за безпосереднього керівництва засудженого, перебуваючи біля центрального входу КМДА, заблокували вхід до адміністративної будівлі, вишикувавшись у декілька ланцюгів. 

Далі за допомогою спеціальних металевих конструкцій та спецзасобів правоохоронці почали відтісняти народних депутатів України та інших людей від проходу до будівлі, завдаючи водночас потерпілим тілесних ушкоджень та фізичного болю.

У зв’язку з тривалим переховуванням обвинуваченого від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України й на території держави-агресора судовий розгляд щодо нього здійснювався за спеціальною процедурою in absentia.

Раніше Федчука також було притягнуто до кримінальної відповідальності за скоєння низки тяжких та особливо тяжких злочинів під час масових акцій протесту у 2013–2014 роках, зокрема за організацію вбивств та замахів на вбивства протестувальників, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості та інших злочинів. Обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні наразі розглядається в суді.

Нагадаємо, Броварський міськрайонний суд переніс на 7 серпня підготовче засідання в справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку за обвинуваченням в організації розгону та розстрілів людей 18–20 лютого 2014 року, під час Революції гідності, через неявку деяких адвокатів обвинувачених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter