Українська влада зафіксувала 847 фактів переслідування кримчан за “дискредитацію” окупаційної влади

Дата: 09 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на середину липня Представництво президента України в Автономній Республіці Крим зафіксувало 847 випадків надходження матеріалів, складених за статтею про “дискредитацію російської армії”, до незаконних “судів” на території тимчасово окупованого Криму.

Про це інформує представництво у своєму щотижневому огляді щодо ситуації в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Повідомляється, що протягом червня окупанти протиправно притягнули до відповідальності щонайменше 22 людини за проукраїнські висловлювання та діяльність.

Представництво повідомило про факт переслідування пенсіонера з тимчасово окупованої Алушти, який на запитання на касі про спосіб оплати відповів: “Готівкою. Ми по-українськи живемо, а не по-російськи”. На обурення продавця й фразу “Ми живемо в Росії” пенсіонер заявив: “Ви продалися, а ми дочекаємося”. Чоловіка заарештували на 15 діб.

Мешканець Севастополя в одному з телеграм-каналів писав коментарі зі свого акаунту із закликами до насильницьких дій щодо окупантів. 30-річного чоловіка протиправно засудили до півтора року колонії з позбавленням права вести діяльність, пов’язану з адмініструванням сайтів і каналів у мережі Інтернет.
 
Жителька тимчасово окупованого села Сонячна Долина у своїх соціальних мережах підтримувала Збройні сили України (ЗСУ) та бажала Україні перемоги. Окупанти незаконно затримали жінку та склали на неї адміністративний “протокол” за нібито “дискредитацію російської армії”. Матеріали скерували до незаконного “суду”.
 
Крім того, Представництво президента України в АРК зазначає, як мешканець тимчасово окупованого Сацького району негативно висловлювався про окупаційну армію та говорив про бажання допомагати ЗСУ. Окупанти незаконно затримали чоловіка та змусили просити вибачення. Щодо нього склали адмінпротокол та призначили йому незаконний штраф у розмірі 50 тисяч рублів.
 
Незаконний “Кіровський районний суд” також оштрафував на 90 тисяч рублів та арештував на 13 діб “дискредитацію” Збройних сил РФ та “неповагу до суспільства, держави” та офіційних символів країни-агресора кримчанина Валерія Шевчука.
 
Валерій Шевчук

Згідно з повідомленням, Шевчук житель тимчасово окупованого Кіровського району на своїй сторінці в мережі “Вконтакте” розмістив публікації, що “дискредитують Збройні Сили Російської Федерації, фотозображення, виражені в непристойній формі, що ображають людську гідність і громадську мораль, явну неповагу до суспільства, держави, офіційних символів Російської Федерації, а також публікації із зображенням екстремістської атрибутики”.

Напередодні британське видання “The Sunday Times” опублікувало статтю про діяльність у Криму проросійської структури “Кримський смерш”, що переслідує кримчан за вираження їхніх поглядів. Йдеться про випадок, коли окупанти знайшли в мережі фото двох мешканців Криму, що поїхали на відпочинок до Німеччини. На фото брати тримають український та кримськотатарський прапори на чемпіонаті Європи з футболу.

У своєму дописі “Кримський смерш” пише, що один із прапорів – це символіка забороненого в рф “терористичного угруповання” Меджліс кримськотатарського народу. Далі “смерш” звернувся до братів з погрозою: “Ми стежитимемо за вашими будинками, коли ви повернетесь”. “Кримський смерш” присвячений вистежуванню, приниженню та покаранню українців, підозрюваних в антиросійській поведінці.

 

Повідомляється, що в межах флешмобу “Це – Україна”, активісти руху “Жовта стрічка” підняли український прапор на скельному масиві Дженакай-Кир у тимчасово окупованому Сімферополі, відомому також як Петрівські скелі.

 

Крім того, окупаційний “суд” заочно засудив кримчанина, який вступив до ЗСУ в лютому 2022 року, за статтею про “держзраду”. Його оголосили в міжнародний розшук та засудили до 16 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму. 

Раніше Російська Федерація казала про тотальну підтримку незаконної окупації півострова з боку громадян України в Криму, втім правозахисники щотижня фіксують нові й нові затримання та переслідування кримчан по всій території півострова, які висловлюють свою позицію щодо війни росіян. 

25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини у міждержавній справі “Україна проти Росії” постановив, що РФ діяла з порушенням правил міжнародного гуманітарного права та не відповідно до Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, необґрунтовано встановивши своє законодавство на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.

Крім того, судді ЄСПЛ наголосили, що застосовування російського законодавства було обов’язковим для всіх “судів” на території Криму і воно застосовувалося до всіх судових проваджень та всіх зацікавлених осіб. Цього вистачило ЄСПЛ, щоб зробити висновок, що “суди” в Криму не є такими, які “створені законом”, у розумінні статті 6 Європейської конвенції (“Право на справедливий суд”) після введення Росією так званого “Договору про приєднання”. 

Напередодні в Києві експонувалася виставка “Небачена сила”, присвячена тим цивільним громадянам України, які чинять ненасильницький спротив російській окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter