В Естонії більше половини працездатних українських біженців вже мають роботу

Дата: 22 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Майже 30 тисяч українських біженців отримали в Естонії тимчасовий захист, близько  20 тисяч з них – працездатного віку.

Про це повідомляє естонське видання ERR.

Джерело: Ken Mürk/ERR

“Вивчення естонської мови та налагодження побуту сприяли тому, що наразі майже 60% українців працездатного віку мають роботу”, – повідомляє видання.

Очільниця відділу послуг для роботодавців естонської Каси з безробіття Катрін Лійваметс та віцеканцлерка Міністерства економіки та комунікацій з питань праці Улла Саар зазначили, що українці все активніше виходять на ринок праці завдяки тому, що вони вже влаштовують побут і мають певні плани на майбутнє.

Де жити, де діти ходитимуть до дитячого садка чи школи? Плани стали чіткішими: залишитися тут на більш тривалий термін, поки йде війна. Прийнявши рішення залишитися тут, люди починають шукати роботу, бажаючи зробити внесок у добробут своїх сімей і брати участь у житті товариства”, – сказала Саар.

Як інформує видання, близько 40% українських біженців зайняті некваліфікованою працею – майже чверть працює в обробній промисловості. Це відбувається тому, що здобута в Україні освіта не відповідає естонським стандартам. Щоб розв’язати цю проблему, влада  організовує курси підвищення кваліфікації.

Лійваметс розповіла, що найкращим позитивним прикладом стали медичні працівники.  Кваліфікація українських медиків не вважалася достатньою для роботи в Естонії.  Тому Тартуська школа охорони здоров’я організувала для них річну програму. Охочі досить активно підвищували свої знання та навички, паралельно вивчаючи естонську мову.

Таким чином, пояснює видання, рівень безробіття серед українців в Естонії значно знизився. Наразі в Естонії зареєстровано близько 3100 безробітних українців, що становить 6,5% від загальної кількості безробітних у країні.

Нагадаємо, що більшість вакансій, які пропонують українським біженця в Естонії це – прибирання та обслуговування клієнтів у сфері громадського харчування.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Естонії та Латвії Естонська рада допомоги біженцям (Eesti Pagulasabi) запускає нову програму підтримки, що стосується ринку праці для біженців, які шукають роботу та можливості просування в кар’єрі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter