Дівчат з окупованого Луганська вивезли у Білорусь для спільного концерту з проросійськими співаками

Дата: 15 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Учасниць дитячого ансамблю “Алегро”  вивезли  з території окупованої Росією Луганщини до Білорусі для участі в спільному концерті з просійськими виконавцями. Незаконне переміщення 10 українських дівчат організувало посольство Росії в Мінську за підтримки окупаційного “міністерства освіти” Луганської області. А розміщенням займався білоруський фонд Олексія Талая.

Про це ZMINA дізналась з телеграм-каналу посольства Росії в Білорусії та державних ЗМІ республіки.

Дівчата з “Алегро” мусили співати на концерті до дня Росії в Білорусії. Фото:

Дівчата з луганського ансамблю “Алегро” мусили співати разом з проросійським співаком Тимуром Пряхіним пісню “Не унивай”, з якою він виступав у Луганську у 2022 році. Крім цього, у концерті до дня Росії також взяли участь співаки, які активно підтримують війну проти України.

До того ж під час перебування у Білорусі, дівчат влаштували у Свято-Єлисаветинському монастирі, чернецтво якого, за інформацією незалежних ЗМІ Білорусі, підтримує російську агресію в Україні.

Наприклад, 9 травня на чоловічому обійсті монастиря провели молебень за “Безсмертний полк”. Для дітей в цей день монахи організували “мінне поле”, лазертаг, смугу перешкод та тир. 

Тоді ж священники монастиря влаштували ходу, схожу на хресну, але не під традиційні релігійні піснеспіви чи молитви, а під “Катюшу”. Деякі монахи та монахині мали георгіївські та російські прапори, у тому числі із символом Z.

А одна з монахинь цього монастиря керує групою зі збирання допомоги для російських військових.

Відомо, що розміщенням дівчат на території Білорусі займався фонд Олексія Талая. Того самого, який з 2021 року активно вивозить дітей з окупованих територій до Білорусі. За цей час за різними даними фонд Талая вивіз близько 3 тисяч дітей з окупованих територій Луганської та Донецької областей. А з  осені 2023 року він почав вивозити ще й підлітків з окупованих регіонів Херсонської області. 

За це президент Росії Путін нагородив Талая орденом дружби.

Раніше ZMINA розповідала, що за сприяння посольства Росії в Республіці Білорусь так звана “Місцева національно-культурна автономія білорусів міського округу Мелітополь”, Рух “Союз” та “Земляцтво Донбасу” організували переміщення 32 українських дітей з окупованого росіянами Мелітополя до Білорусі. Де українських підлітків планують долучити до акції “Пам’ять об’єднує народи”, їх відвезуть до музею історії Великої Вітчизняної війни та меморіального комплексу “Хатинь”. Також їм проведуть майстер-клас “Бути військовим – це почесно!”.

Також відомі випадки, коли підлітків з окупованого Донецька залучили до зустрічі з учнями військово-патріотичних клубів Білорусі та школярами. А потім державні ЗМІ Білорусі зробили низку публікацій про те, що діти з Донецької області розповідають про ненависть до них з боку української влади та прояви неонацизму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter