Для школярів в окупації затвердили скорочені програми: чи спростить це отримання української освіти на ТОТ?

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки наказом про модифіковані програми скоротили навчальні програми для українських учнів на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

У Центрі громадянської просвіти “Альменда” проаналізували, чи дійсно це зменшить навантаження на школярів, які змушені навчатись українською дистанційно та паралельно відвідувати школу, де вчать за російською програмою.  

Фото з відкритих джерел

За даними “Альменди”, станом на березень 2024 року на таких територіях проживали близько 1,6 мільйона українських дітей, з них близько 615 тисяч – шкільного віку.

З відкритих джерел відомо, що країна-окупант погрозами змушує українських дітей відвідувати заклади середньої освіти, розміщені на ТОТ, які впроваджують російські стандарти освіти. Тож життя в окупації тягне за собою певні ризики, особливо, якщо дитина шкільного віку та її батьки намагаються зберегти звʼязки з Україною, зокрема через дистанційну освіту, заявили правозахисники.

З 2014-го й до 2024 року українських модифікованих навчальних програм для дітей на ТОТ не існувало. Тому багато школярів були вимушені поєднувати очне навчання в навчальному закладі в окупації та дистанційне навчання в українській школі. А це тягне за собою подвійне навантаження на дитину, наголосили в “Альменді”.

Так, за навчальними планами України та РФ в нашій країні для 5–9 класів передбачається навантаження в середньому 30 годин на тиждень (6 годин на день), в Росії 32 години на тиждень, (6,4 години на день).

Таким чином український школяр в окупації має витрачати понад 12 годин на день на навчання, тобто отримувати подвійне навантаження.

Наказом №1014 від 18.08.2023 Міністерство освіти і науки України затвердило Типову програму для навчання дітей, які виїхали з України за кордон внаслідок повномасштабного вторгнення й здобувають освіту одночасно у двох закладах освіти: країни перебування та України.

Для дітей, що лишилися на ТОТ, такого врегулювання не було. У Типовій програмі детально вказаний загальний обсяг навантаження, описуються типові навчальні програми для різних класів, модальні навчальні програми, рекомендовані форми організації освітнього процесу та інше.

У “Альменді” зазначили, що дітям, які виїхали за кордон, рекомендується вивчати лише українознавчий компонент, що охоплює кілька обов’язкових предметів та значно зменшує загальну навантаженість на учнів.

Тим часом для дітей на ТОТ тривалий час не запроваджувалися жодні зміни, що могли б спростити їм здобуття української освіти. Їхнє навчання регулювалось та регулюється Положенням про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти, при цьому для навчання використовувались загальні навчальні програми.

Однак 16 травня 2024 року МОН затвердило Наказ №701 “Про затвердження рекомендацій щодо використання модифікованих програм з української мови, української літератури, історії України, географії для закладів загальної середньої освіти”. На офіційному вебсайті міністерства зазначили, що ці програми можна використовувати для тих учнів, які пропустили навчання або тривалий час не вчилися за українськими освітніми програмами. Зокрема, для дітей за кордоном та тих, хто вимушено перебуває на ТОТ. Зміст скорочених програм побудований таким чином, що діти здобуватимуть основні знання з визначених предметів, й це допоможе їм безперешкодно продовжувати навчання в українських школах.

Модифіковані програми сформовані на основі модельних навчальних програм, рекомендованих МОН, для таких предметів:

  • українська мова та література для 5–7 класів;
  • історія України для 5–6 класів;
  • географія для 6–9 класів;
  • навчальні програми із зазначених предметів для 8–11 класів.

Проаналізувавши наказ №701, експерти “Альменди” наголосили, що для педагогів надаються досить гнучкі варіації використання програм, як от: самостійно визначити необхідну кількість годин на опанування тієї чи іншої теми, адаптація програм з урахуванням потреб учня, використання їх задля додаткового навчання, передбачається високий рівень уваги до емоційного стану учня тощо.

Також відбувається деяке скорочення змісту Типових програм, що сприятиме швидшому засвоєнню матеріалу та концентрації на основних темах.

Однак, попри те, що спостерігається очевидне спрощення з деяких предметів для дітей, які перебувають на ТОТ, жоден нормативно-правовий акт не визначає чітко, в якій саме формі проводиться оцінювання для них, відзначили в “Альменді”. Чи то державної підсумкової атестації, чи річного оцінювання, до того ж наказ №701 зазначає певний перелік предметів українознавчого компонента та не враховує такі як, приміром, Захист України, Основи правознавства тощо.

До того ж не конкретизується чи повинна дитина складати інші предмети та за якими програмами.

“Тому, на нашу думку, цей наказ – однозначно позитивне зрушення в контексті полегшення здобуття освіти дітьми на ТОТ, проте у будь-якому випадку необхідно більше конкретизації, чіткіша регуляція, пряма вказівка на вичерпний перелік предметів та навчальних програм”, – резюмували експерти “Альменди”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму минулого, 2023 року, лише 197 дітей мали доступ до навчання українською мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter