В окупованому Криму 2023 року лише 197 дітей мали доступ до навчання українською мовою – “Альменда”

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території (ТОТ) Криму 2023 року лише 197 дітей мали доступ до навчання українською мовою.

Про це інформує Центр громадянської освіти “Альменда” з посиланням на дані окупаційних адміністрацій на півострові.

“За даними окупаційної адміністрації, на ТОТ АР Крим працює лише одна школа з українською мовою навчання та лише одна український клас в школі з російською системою освіти. Водночас за даними моніторингу, навіть в цій школі де-факто навчання українською не відбувається”, – йдеться у повідомленні.

У кримській правозахисній організації зазначають, що стрімке зниження кількості дітей не пов’язане з відсутністю попиту на освіту українською мовою.

“РФ штучно створила таку ілюзію, впровадженням російського навчання та обмеженням доступу. Таке “пояснення” з боку РФ не було переконливим навіть для Міжнародного суду ООН, в результаті чого у січні Росію було визнано державою-порушником щодо освіти в Криму”, – додали правозахисники.

У правозахисній організації вважають, що влада має визнати, що кримські діти “мають особливі освітні потреби” і це необхідно враховувати при розробці будь-яких державних планів повʼязаних із реінтеграцією чи з наданням доступу до української освіти.

Як відомо, з початку військової операції РФ із захоплення Кримського півострова окупаційна влада звела до мінімуму кількість годин кримськотатарської та української мов у загальноосвітніх школах півострова. При цьому ст. 10 ухваленої на Кримському півострові з початку окупації нелегітимної “Конституції Республіки Крим” надає статус державної кримськотатарській, українській та російській мовам.

Кримські правозахисники нагадують, що у 2013/2014 навчальному році 183 700 учнів в Криму навчалися українською мовою.

Напередодні правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік. Один із кроків для Кабінету Міністрів у цьому списку – створення умов для ефективної реалізації процедури визнання результатів навчання осіб, які проживали на ТОТ, відповідно до ухваленого 24 березня 2024 року закону №3482-ІХ, який впроваджує процедуру визнання результатів навчання осіб, які проживали на ТОТ.

Передбачається, що молодь із ТОТ зможе пройти оцінювання та підтвердити свої знання і навички або вступити до українських закладів освіти на скорочений термін навчання. Для повноцінної реалізації процедури необхідне своєчасне затвердження підзаконних нормативно-правових актів, передбачених цим законом, наприклад, щодо визначення порядку визнання результатів навчання. Без додаткового регулювання та комунікації щодо процедури охочі підтвердити свої знання та навички, зокрема і за спеціальностями, які сьогодні потрібні на підконтрольній уряду України території (а саме: медичні та ветеринарні), не зможуть скористатися процедурою визнання результатів навчання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter