У Сумах на базі школи відкрили ромський освітній центр

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Сумах відкрили ромський освітній центр, у якому ромські діти й жінки зможуть отримати знання, які пропустили у школі, або навчитися читати й писати.

Про це повідомляє “Суспільне Суми”.

На відкриття центру прийшли ромки з дітьми, які хочуть долучитися до навчання. Так, 24-річна Альбіна розповіла, що має 2 класи початкової школи.

“Я ходила пару класів буквально, і все. Там в мене вже братик зʼявився, і дивилася за братом, допомагала батькам – вони торгівлею займалися, ну і так склалося життя. Я перестала ходити до школи, у мене батько грамотний, 11 класів закінчив, і коли в нього був вільний час, він мене підтягував, тобто рахувати, писати – таке все я вмію”, – поділилася дівчина. 

Іншій ромській жінці, Раїсі, – 29 років. Вона свого часу також закінчила 2 класи.

“Раніше в школу ми не ходили, батьки нас не віддавали. Навчання не вважалося таким важливим, як зараз. У кого робота, хто заміж повиходив, хто що. Зараз зовсім інше життя, інший світ, зараз потрібно, щоб була освіта, щоб була робота”, – пояснила Раїса.

Керівниця ромської жіночої організації Ольга Михайленко розповіла, що у сумській ромській громаді чимало людей, які взагалі не вміють читати й писати, це зумовлено давніми традиціями. 

“Раніше і не було такої змоги, і бажання не було. Батьки казали: “Та навіщо воно потрібно жінці навчатися, піде заміж. Зараз же, навпаки, ми хочемо розвиватись, хочемо бути самостійними, хочемо, щоб розуміли, що ми теж люди, що ми можемо щось робити”, – додала діячка.

Ромський освітній центр відкрили на Баранівці – це місце компактного проживання ромів у Сумах. Центр функціонуватиме на базі школи №5. Директор школи Борис Богодушко очолює заклад близько 20 років. За його словами, сьогодні роми складають 27 відсотків від загальної кількості учнів.

У центрі до кожного учня буде індивідуальний підхід, який залежатиме від знань, з акцентом на соціалізацію. Грант на розвиток ромських дітей і жінок передбачає отримання пропущених знань, підготовку до школи та навчання грамоти.

Вже сформовані дві групи, до складу яких входять 25 дітей і 15 жінок.

Альбіна віддала на підготовку до школи старшого 7-річного сина. 

“Я хочу, щоб мій син здобув більше, ніж я в цьому житті, щоб він був успішною людиною, щоб в нього була офіційна робота, щоб він вмів писати, читати, рахувати. Усі люди хочуть, щоб були начитані, щоб були грамотні. Я думаю, що це все залежить від батьків. Якщо батьки хочуть, щоб дитина вчилася, вони для цього все зроблять. Наприклад, я. Я хочу, щоб мій син розвивався, вчився – я це зроблю”, – підкреслила вона.

Нагадаємо, що станом на 2023 рік, за даними Офісу омбудсмана, близько 20% дорослого населення ромської громади не мало ніякої освіти та ніколи не відвідувало школу. Майже стільки ж дорослих представників ромської спільноти закінчили тільки 4 класи молодшої школи.

У відомстві кажуть, що порахувати, скільки осіб із представників ромської спільноти здобули базову освіту або хоча б навчалися, але не отримали з якихось причин атестат, уже набагато складніше. Утім, це число може становити близько 50% опитаних.

Читайте також: Від освіти та активізму до роботи в Раді Європи: історії ромських жінок Земфіри Кондур та Віоли Попенко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter