У В’єтнамі ексжурналіста та адвоката арештували за дописи у фейсбуку

Дата: 09 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У В’єтнамі поліція затримала місцевого ексжурналіста та адвоката за дописи у фейсбуку. На думку правоохоронців, у соцмережі чоловіки “зловживали демократичними свободами”. 

Про це пише Deutsche Welle.

Зазначається, що колишнього репортера Чионг Ху Сана та адвоката Чан Дінь Трієна звинуватили у розміщенні статей, які становлять загрозу як інтересам держави, так і інтересам організацій та осіб. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від двох до семи років.

Їхні облікові записи зникли з соцмережі менш як тиждень тому.

62-річний журналіст раніше працював у кількох впливових в’єтнамських газетах. Чоловіка звільнили після того, як його блог став одним із найпопулярніших у В’єтнамі. Він різко критикував державний контроль над ЗМІ, відносини з Китаєм, корупцію, а також нового президента То Ламу та генерального секретаря комуністичної партії Нгуєн Фу Чонга

Другий фігурант є колишнім заступником директора Асоціації адвокатів Ханоя і брав участь у багатьох резонансних судових справах. Державні ЗМІ заявили, що його затримання пов’язане з коментарем про уряд, який він опублікував у фейсбуку.

Як вказує DW, попри те, що В’єтнам запровадив широкі економічні реформи та стає все більш відкритим для соціальних змін, керівна Комуністична партія зберігає жорстку цензуру ЗМІ.

Нагадаємо, влітку 2021 року у В’єтнамі запровадили національні правила поведінки в соціальних мережах, які спонукають людей публікувати позитивний контент про країну і вимагають від державних службовців повідомляти про “суперечливу інформацію” своєму керівництву.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter