В Офісі президента провели нараду з силовими відомствами, щоб наблизити ратифікацію Римського статуту

Дата: 08 Червня 2024
A+ A- Підписатися
Заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра і генеральний прокурор України Андрій Костін провели міжвідомчу нараду щодо ратифікації Римського статуту. Учасники досягли згоди щодо відсутності ризиків, пов’язаних із ратифікацією, адже Україна вже визнала юрисдикцію суду.
 
Про це повідомили в Офісі президента.
 
Джерело: Офіс президента

На нараді були присутні представники міністерств оборони, юстиції, закордонних і внутрішніх справ, СБУ, ГУР і Нацполіції.

Під час заходу обговорили необхідність ратифікації Римського статуту задля збільшення зусиль України щодо притягнення до відповідальності російських злочинців, зміцнення дипломатичної позиції Києва, а також виконання євроінтеграційних і двосторонніх домовленостей.

Учасники дійшли згоди щодо відсутності ризиків, пов’язаних із ратифікацією: Україна вже визнала юрисдикцію суду. Також Міжнародний кримінальний суд доповнює національні системи кримінального правосуддя і приймає справи лише тоді, коли національні суди держави не можуть або не хочуть забезпечувати відповідальність за певні злочини.

Раніше ZMINA повідомляла, що Україні необхідно ратифікувати Римський статут, щоб отримати в Міжнародному кримінальному суді можливості, яких вона зараз не має.
 
Нагадаємо, що український уряд планує ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду лише за рік після того, як скасують воєнний стан.

Українські правозахисники вже 10 років закликають владу ратифікувати Римський статут, а те, чому він важливий, можна прочитати тут

Прохання ратифікувати документ отримували як президент Петро Порошенко, так і Володимир Зеленський. Річ у тім, що для ратифікації потрібно зареєструвати відповідний законопроєкт, але подати його на розгляд парламенту може лише президент України. Це регулює стаття 4 Закону “Про міжнародні договори України”. 

Ратифікація Римського статуту не є бажанням окремих осіб, а є зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter