За руйнування греблі Каховської ГЕС підозру отримав російський генерал-полковник

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством, повідомили російському генерал-полковнику, екскомандувачу російського угруповання “Дніпро”.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підозрюваний

Мова йде про Олега Макаревича

Слідчі вважають, що саме він координував підпорядковані йому підрозділи, зокрема інженерно-саперну службу та 205 окрему мотострілецьку бригаду, щоб підготувати греблю до руйнування. 

“А в ніч на 6 червня 2023 року забезпечив здійснення підриву. При цьому він не міг не усвідомлювати, що гребля є цивільним об’єктом, а її руйнування призведе до тяжких наслідків для цивільного населення”, – кажуть правоохоронці. 

Внаслідок підриву загинули щонайменше 35 цивільних, а ще 24 досі вважають зниклими безвісти. Вода затопила 66 населених пунктів Херсонської та Миколаївської областей, а також великі площі сільськогосподарського, природно-заповідного та лісового фонду.

“Розмито родючі ґрунти, під загрозою знищення опинилися тварини й рослини, зокрема ті, які мають природоохоронний статус. Затоплення промислових та інших небезпечних об’єктів спричинило масштабну шкоду довкіллю. За оцінками екологів, деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Безпосередньо постраждали 5 областей, а непрямі збитки та втрати понесли люди на всій території України”, – описують наслідки слідчі. 

Для того, щоб переслідувати Макаревича за екоцид, як кажуть в ОГП, слід ще провести додаткові експертизи. 

Якщо суд визнає Макаревича винним, то він може отримати довічне. 

Нагадаємо, що Макаревичу вже повідомляли про підозру за обстріл Херсона 3 травня торік, коли загинули 24 цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter