Активісти збирають кошти на адвоката для кримчанина Баранника, якого влада РФ катувала та звинуватила в диверсії

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Російська правозахисна організація “Автозак Live” розпочала збір коштів на оплату послуг адвоката для кримчанина Кирила Баранника, якого російська влада звинувачує в скоєнні диверсії.

Відповідний заклик “Автозак Live” розмістила на своїй телеграм-сторінці.

Майстри спорту зі спортивного орієнтування Микита Звягін та Кирило Баранник (п), зима 2021 року. Фото з архіву Микити Звягіна

Активісти зазначають, що справа Баранника вже надійшла до суду, а перше засідання за його участю має відбутися 13 червня.

“Допоможіть сім’ї Кирила сплатити послуги адвоката! Зараз витрати на захист збільшилися через те, що адвокат Кирила має двічі на тиждень приїжджати на судові засідання до Ростова-на-Дону”, – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Кирила Баранника затримали 30 травня 2023 року на набережній Салгира в тимчасово окупованому Сімферополі. Йому одягли на голову мішок і відвезли до незаконного “управління ФСБ”.

Баранника допитали, і він визнав провину в підриві залізничних колій біля тимчасово окупованого села Поштове Бахчисарайського району 23 лютого того ж року. Адвокату Олексію Ладіну обвинувачений розповів про неодноразові побиття та тортури струмом з боку силовиків, погрози зґвалтуванням палицею та вбивством матері. Адвокат підтвердив наявність опіків та слідів побоїв на тілі свого довірителя.

Як відомо, в тимчасово окупованих Криму та Севастополі з 2014 року щонайменше 16 громадян України засуджено за обвинуваченнями в “шпигунстві” та “диверсіях”.

За кримськими “справами українських диверсантів і шпигунів” в ув’язненні перебувають, зокрема, такі громадяни України, затримані до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, як: Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Геннадій Лімешко, Леонід Пархоменко, Олег Сенцов, Костянтин Давиденко, Дмитро Долгополов, Анна Сухоносова, Юнус Машаріпов, Іван Яцкін, Галина Довгопола, Владислав Єсипенко, Євген Петрушин, Станіслав Стеценко (Худолей).

Також “диверсию” російські силовики інкримінують представникам ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на півострові масово переслідують усіх незгодних з війною.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter