У Німеччині спростили в’їзд для трудових мігрантів з країн, які не входять до ЄС

Дата: 02 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Німеччина вводить нову візову схему Chancenkarte (“Карта можливостей”), щоб залучити працівників із країн, які не входять до Євросоюзу.

Про це пишуть Deutsche Welle та Deutschlandfunk.

Фото: dpa / Kay Nietfeld

Нещодавно в Німеччині набула чинності нова схема, що дозволяє кваліфікованим працівникам із країн, що не входять до ЄС, приїжджати до країни у пошуках роботи. За допомогою Chancenkarte кваліфіковані спеціалісти з інших країн зможуть  впродовж року шукати роботу в країні.

Зазначається, що серед претендентів, які подали заявку на отримання карти,  буде конкурс за бальною системою на основі мовних навичок, професійного досвіду, віку та зв’язків з Німеччиною.

Уряд Німеччини сподівається, що це допоможе розв’язати проблему гострого браку кваліфікованої робочої сили в країні.

“Ми гарантуємо, що кваліфіковані працівники, яких наша економіка терміново потребувала протягом багатьох років, можуть прибути до нашої країни”, – заявила міністерка внутрішніх справ Ненсі Фезер.

Зі свого боку уповноважена федерального уряду з питань міграції Рім Алабалі-Радован назвала Chancenkarte “важливим кроком на шляху до сучасного імміграційного закону”. Посадовиця переконана, що імміграція стабілізує пенсійне та медичне страхування й гарантує, що лікарні, будинки для людей похилого віку, компанії середнього розміру та ремісничі підприємства зможуть закрити необхідні вакансії.

Інститут дослідження ринку праці та професій (IAB) очікує від нової візової схеми “обмеженого ефекту”, оскільки, як зауважив експерт IAB Герберт Брюкер, Chancenkarte не відкриває шлях до постійного місця проживання, а стосується лише можливості пошуку роботи.

У Німеччині також розширили можливості для шукачів роботи з Західних Балкан, зокрема для некваліфікованих працівників.

Так, якщо раніше доступ до німецького ринку праці без необхідності пред’являти будь-які документи професійної кваліфікації мали 25 тисяч працівників з Албанії, Боснії та Герцеговини, частково визнаного Косова, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії, то тепер квоти збільшили до 50 тисяч людей.

Нагадаємо, середній рівень зайнятості українських біженців у Німеччині сягне 55% тільки через 10 років інтеграції. Працевлаштування гальмує висока частка матерів-одиначок та поганий стан здоров’я.

Раніше ZMINA повідомляла, що українські біженці з посвідкою на проживання та роботою зможуть залишатись у Німеччині. Правова ситуація така, що проживання в цій країні не ставиться під сумнів, а працевлаштування веде до безпеки проживання.

Усього в Німеччині станом на кінець березня було зареєстровано 256 тисяч чоловіків призовного віку з українськими паспортами, які в’їхали до країни після 24 лютого 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter