Після того, як журналіст Юрій Стригун підтвердив факт розсилання “темників” в “Укрінформі”, йому принесли повістку прямо в офіс

Дата: 02 Червня 2024
A+ A- Підписатися

31 травня 57-річний кореспондент “Укрінформу” у Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який напередодні публічно підтвердив факт розсилання “темників” в агентстві, отримав повістку з вимогою з’явитися до ТЦК.

Про це повідомили Інститут масової інформації та “Суспільне”.

Юрій Стригун. Фото: фейсбук-сторінка журналіста

“Були мої ефіри у “Суспільному”, там на кількох чернігівських каналах про “темники” на Чернігів. А сьогодні мені з роботи подзвонили і сказали: “На вас отримана повістка. І ми її вам скинемо, розпишіться, що ми вас сповістили”. У понеділок, 3 червня, потрібно бути у військкоматі для уточнення медичних даних”, – розповів “Суспільному” Юрій Стригун.

Повістку журналісту надіслали до київського офісу “Укрінформу”, а не принесли за місцем його реєстрації. Гендиректор агенції Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з’явитися до ТЦК та зобов’язав відзвітувати йому про результати цього візиту.

Йому також запропонували приїхати до Києва та розписатися за отримання повістки й відповідного наказу керівництва “Укрінформу”. 

“Повістка якимось дивом прийшла в Київ у редакцію, яка за кількасот кілометрів. А ТЦК від мене ледве півтора, може, два кілометри. І у 2021 році, коли я влаштовувався на роботу в “Укрінформі”, я там (у військкоматі. – Ред.) був. Вони мають буквально всі дані, телефон, адреса, електронна пошта… Тобто, якби вони мали бажання, то мене б знайшли за кілометр від себе. Але вони планують мене шукати наступного дня (після розповіді про “темники”. – Ред.) через “Укрінформ” у Києві”, – додав журналіст.

Зі свого боку Сергій Череватий в офіційній заяві, опублікованій на фейсбук-сторінці “Укрінформу”, повідомив, що повістки для Стригуна та ще п’ятьох працівників агентства прийшли для звірки даних. У заяві також зазначається, що згідно з постановою 1487 КМУ “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, кожен роботодавець має провести звірку військово-облікових даних своїх працівників. Череватий, коментуючи інцидент ІМІ, підкреслив, що якби він не підписав це розпорядження, то цим самим порушив би законодавство.

Як пише ІМІ, Череватий повідомив, що повістка мала прийти за місцем роботи, а у Чернігові офісу агенції немає. За його словами, дані про військовозобов’язаних працівників агенції до ТЦК подав колишній гендиректор “Укрінформу” Олексій Мацука ще 3 травня 2024 року.

За словами директорки ІМІ Оксани Романюк, цей випадок може стати дуже поганим прецедентом, який змусить журналістів практикувати самоцензуру.

“Після того, як журналіст Юрій Стригун підтвердив факт розсилання “темників” в “Укрінформі”, йому принесли повістку прямо в київський офіс “Укрінформу”. Повістка приїхала до Києва аж із Тальнівського ТЦК… Журналісту 57 років, він ніколи не воював… Страх перед потенційними наслідками, як-от отримання повістки, може змусити журналістів утримуватися від висвітлення чутливих тем, що значно знизить якість та об’єктивність медіаконтенту“, – написала медійниця у фейсбуку.

Вона зазначила, що такі дії з боку керівника інформагенції мають вигляд прямої загрози свободі слова, та попросила розглянути цей випадок на найближчому засіданні Комітету ВР з питань свободи слова.

Прошу депутатів і правоохоронні органи забезпечити дієвий захист прав викривачів, гарантувати свободу слова та створити умови, що мінімізують ризики розправи над журналістами“, – наголосила Романюк.

Крім того, на її думку, цей випадок – просто неповага до військових, бо повістка не має бути покаранням.

Раніше ZMINA повідомляла, що співробітники територіального центру комплектування міста Білгород-Дністровський Одеської області близько доби утримують головного редактора “Економічної правди” Дмитра Дєнкова, не даючи йому змоги вийти на зв’язок з рідними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter