Чотири країни використовували інструменти OpenAI для маніпулювання громадською думкою, серед них – Росія

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Стартап OpenAI заявив, що Росія, Китай, Іран та Ізраїль використовували технології генеративного штучного інтелекту (ШІ) для маніпулювання громадською думкою у світі та впливу на геополітику.

Про це пише “Суспільне” з посиланням на The New York Times.

Фото з відкритих джерел

П’ять онлайн-компаній за допомогою технології OpenAI створювали публікації у соцмережах, перекладали та редагували статті, писали заголовки та встановлювали комп’ютерні програми здебільшого для підтримки політичних кампаній або зміни громадської думки в геополітичних конфліктах, уточнили журналісти.

У своїй заяві OpenAI заявив, що інструменти, розроблені цим стартапом, використовували в кампаніях впливу, що дослідники відстежували роками, включно із російською під назвою Doppelganger і китайською під назвою Spamouflage.

Зокрема, Doppelganger використовувала технологію OpenAI для генерування антиукраїнських коментарів, що були розміщені на платформі X англійською, французькою, німецькою, італійською та польською мовами.

Водночас інструменти використовувалися для перекладу та редагування статей, які підтримували Росію у війні в Україні, англійською та французькою мовами й для конвертації антиукраїнських новинних статей у публікації для фейсбуку.

Інструменти OpenAI використовували й в раніше невідомій російській кампанії, спрямованій на жителів України, Молдови, країн Балтії та США, переважно через месенджер телеграм. ШІ використовували для створення коментарів російською та англійською мовами про війну в Україні, політичну ситуацію в Молдові та політику Сполучених Штатів. У межах цієї ж діяльності інструменти OpenAI задіювали для налагодження комп’ютерного коду з автоматичної публікації інформації в телеграмі.

Китай використовував технологію OpenAI для налагодження коду, пошуку порад щодо аналізу соціальних медіа, дослідження поточних подій та створення публікацій у соцмережах, які зневажали людей, що критикували місцевий уряд.

Іранська кампанія, пов’язана з групою під назвою Міжнародний союз віртуальних медіа, користувалася інструментами OpenAI для створення та перекладу статей і заголовків, спрямованих на поширення проіранських, антиізраїльських і антиамериканських настроїв в інтернеті.

Ізраїльську кампанію, яку OpenAI назвала Zeno Zeno, проводила фірма, що керує політичними кампаніями. Там використовували технологію ШІ для створення вигаданих персонажів і біографій для заміни реальних людей у соцмережах в Ізраїлі, Канаді та США для публікацій антиісламських повідомлень.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Рада Європи прийняла перший в історії міжнародний юридично обов’язковий договір, спрямований на забезпечення дотримання прав людини, верховенства права та правових стандартів демократії при використанні систем ШІ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter