На Харківському напрямку загинула журналістка “Суспільного” та парамедикиня Ірина Цибух

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Під час ротації на Харківському напрямку 29 травня загинула журналістка “Суспільного” та парамедикиня добровольчої організації парамедиків “Госпітальєри” Ірина Цибух. 

Про це повідомили на сторінці добровольчої організації парамедиків “Госпітальєри”.

Парамедикиня Ірина Цибух. Фото: Юлія Кочетова

“Вчора під час ротації на Харківському напрямку не стало нашої “Чеки” — госпітальєрки Ірини Цибух. За кілька днів до свого дня народження”, — йдеться у повідомленні.

Починаючи з 2015 року, Ірина їздила на Донбас як військова парамедикиня, була бойовою медикинею у складі добровольчого батальйону “Госпітальєри”, який займається медичною евакуацією військових у гарячих точках на лінії фронту.

Засновниця та командирка волонтерського медичного батальйону “Госпітальєри”, депутатка від фракції “Європейська солідарність” Яна Зінкевич написала, про те, що Ірина одна з найяскравіших, найпотужніших осіб у лавах батальйону.
 
“Її ставлення до дійсності було прикладом для інших. Її світлість часто дратувала тих, хто був заглиблений у зневіру. Вона несла свій чин хоробро та беззастережно, обираючи для роботи найгарячіші напрямки, а до складу свого екіпажу — найзвитяжніших побратимів і посестер. Ніколи не відмовлялась від допомоги батальйону з пошуком необхідних ресурсів. Стійко переносила усі моменти служби й завжди рвалась туди, де її знання парамедикині були найпотрібнішими”, – написала Зінкевич. 
 
За словами депутатки, один з останніх проєктів, які реалізовувала Ірина, – це система та філософія меморіалізації полеглих воїнів.
 
“Перед поїздкою на Донбас вона встигла провести ряд лекцій та залишити надзвичайно цінні нотатки. Гадаю, тепер наше завдання зробити так, щоб її система цінностей, які вона розробляла для інших, знайшла відгук на державному рівні. Досвід її особистих втрат ліг в основу цієї людяної ідеї, яку вона плекала з особливою любов’ю”, – додала Зінкевич. 

У 2023 році Ірина Цибух стала лауреаткою премії “УП 100. Сила жінок”. 

16 листопада 2023 року, до Дня телебачення, радіо та зв’язку, Ірина Цибух отримала орден “За заслуги” від президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, запорізького журналіста-розслідувача Олега Шемчука, який зник безвісти у вересні 2022 року під час виконання бойового завдання поблизу Бахмута, визнали загиблим.

Раніше ZMINA повідомляла, що минулого року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів: 2023-й став найбільш смертоносним для медійників за останнє десятиріччя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter