Інспектор Держпраці відвідав карпатську чайну через дискримінаційне оголошення про набір працівників

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Власниця чайної “Чайовня Сурія” в селі Пилипець заявила, що не співпрацюватиме з “релігійними людьми” та “людьми нетрадиційної орієнтації”. Після цього до закладу навідався інспектор Держпраці.

Про це повідомляє правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ”.

Фото з інстаграм-сторінки “Чайовні Сурія”

У середині травня власниця закладу Юлія Албул опублікувала пост, де шукала працівників. У дописі вона зазначила, що формує нову команду, але не хоче бачити в ній “людей нетрадиційної орієнтації” та “релігійних людей”. Вона наголосила, що бажає працювати з “розумними, зрілими та відповідальними” людьми.

Юлія підкреслила, що не співпрацюватиме з тими, хто “живе в неправді” та “не має вдячності й сімейних цінностей”, вважаючи, що ЛГБТ-люди не відповідають концепції її закладу “сімейного типу”. Причини відмови працювати з релігійними людьми вона не пояснила.

У відповідь на цей допис ЛГБТ-центр “Наш світ” звернувся зі скаргою до Держпраці та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Після цього інспектор Держпраці здійснив “інформаційно-роз’яснювальний” візит до закладу.

У підсумку підприємиця визнала свою помилку та пообіцяла, що надалі дотримуватиметься законодавства України під час розміщення оголошень про приймання працівників.

За дискримінацію в оголошеннях про пошук працівників передбачено штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, тобто 80 тисяч гривень. Під час воєнного стану обов’язок накладати штрафи за такі порушення зняли.

Нагадаємо, що за минулий рік головні управління Держпродспоживслужби в усіх областях України та місті Києві зафіксували 119 випадків поширення реклами, яка дискримінує жінок.

На кінець 2023 року Держпродспоживслужба ухвалила 34 рішення про усунення порушень або зупинення реклами та 93 рішення про накладення штрафів на загальну суму 293,7 тисячі гривень.

Крім того, Омбудсман фіксував дискримінаційні оголошення про вакансії щодо приймання на роботу. Проте на період дії воєнного стану Держпраці як центральний орган виконавчої влади, який наділений повноваженнями накладати штраф за поширення дискримінаційних оголошень про приймання на роботу, та територіальні органи Держпраці не здійснюють перевірки щодо дотримання вимог Закону України “Про рекламу”.

Це, за словами Лубінця, пов’язане з тим, що наразі обмежено коло питань, що можуть бути досліджені під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю в період дії воєнного стану.

Відповідно до Закону України “Про рекламу”, дискримінаційну рекламу за ознакою статі можна розпізнати за тим, що вона:

  • містить твердження або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою або щодо стереотипних ролей чоловіка та жінки, яка пропагує принизливе та зневажливе ставлення;
  • принижує гідність людини за ознакою статі;
  • демонструє насильство за ознакою статі;
  • використовує зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter