Журналістка Анастасія Береза запустила видання “Стрій” про памʼять загиблих і підтримку живих

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Журналістка Анастасія Береза запустила онлайн-медіа “Стрій” і стала його головною редакторкою.

Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці. 

Фото з фейсбуку

“Я б ніколи не хотіла починати медіа про полеглих військовослужбовців і військовослужбовиць, але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну стало неможливо думати ні про що інше, крім збереження їхньої пам’яти і підтримки їхніх близьких. У відповідь на ці два виклики виник “Стрій”, – написала Анастасія Береза.

Вона також зазначила, що запускає видання “в розпал бойових дій і дискусій про те, чи варто говорити про полегле вояцтво вже нині”, і наголосила, що відповідає на це питання ствердно.

“Вшанування полеглих і підтримку живих не можна відкладати до миру і перемоги. Без цього вони не настануть. Ба більше – пам’ять теж наша зброя”, – сказала журналістка.

Анастасія Береза додала, що над створенням медіа “Стрій” поки працює лише вона, періодично залучаючи до співпраці кількох фахівців на гонорарній основі.

“Я весь час подаюся на гранти й сподіваюся, що ми отримуватимемо і грантову підтримку, і підтримку від аудиторії. Щойно ми отримаємо грантову підтримку, я зможу взяти в штат редактора, дизайнера і фактчекера. Сподіваюсь, що ми станемо медіа, яке буде залежати від своїх читачів, медіа, що потрібне і всередині країни, і поза її межами”, — сказала журналістка.   

Вона також висловила впевненість, що продовжуватиме роботу над проєктом “Стрій” навіть за умов недостатнього фінансування.

Зазначимо, що журналістка Анастасія Береза працювала у виданнях “Українська правда”, “Цензор.НЕТ”, “НВ”, “Кореспондент”.

До початку війни на Донбасі займалася переважно соціальною тематикою, у 2014–2016 роках висвітлювала окупацію Криму Росією та війну на Донбасі.

У червні 2015 року Анастасія як кореспондентка Цензор.НЕТ стала першою жінкою – учасницею програми з прикомандирування журналістів до військової частини під час бойових дій (embedded journalism). Також вона заснувала сайт і організацію “Небесна гвардія”, яка вшановує пам’ять загиблих українських військових та допомагає їхнім родинам.

Нагадаємо, у травні 2024 року шестеро медіаменеджерів та журналістів заснували громадську організацію “Клуб відповідальних медіа”.

Раніше в Україні з’явилась інтерактивна мапа якісних медіа. Тоді на неї потрапили 101 онлайн-медіа, 24 радіо та 48 телеканалів у всіх регіонах України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter