В Ірані у травні стратили щонайменше пів сотні людей – правозахисники

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

18 травня в Ірані сімох людей, засуджених до смертної кари, стратили шляхом повішання. Серед них – дві жінки. За даними правозахисників, цього травня в країні стратили щонайменше пів сотні людей.

Про це повідомила неурядова організація Iran Human Rights, що базується в Норвегії.

Підкреслюється, що ісламська республіка дедалі частіше використовує смертну кару в політичних цілях.

53-річну Парвін Мусаві, матір двох дітей, повісили у в’язниці Урмія разом з п’ятьма чоловіками. Усіх в’язнів раніше засудили за торгівлю наркотиками.

Ще одну жінку, 27-річну Фатеме Абдуллахі, також повісили в Нішапурі. Раніше її визнали винною у вбивстві свого чоловіка, який був її двоюрідним братом.

За даними Iran Human Rights, у 2024 році вже зареєстрували щонайменше 223 страти, з яких близько 50 лише в травні.

“Мовчання міжнародної спільноти є неприйнятним. Ті, кого стратили, належать до бідних і маргіналізованих груп іранського суспільства і не отримали справедливого суду”, – сказав AFP директор Iran Human Rights Махмуд Амірі-Могаддам.

За даними правозахисних груп, в Ірані страчують найбільше жінок у світі, які стверджують, що є жертвами примусових або жорстоких шлюбів.

У 2023 році там стратили щонайменше 22 жінки, що є найбільшим показником за останні десять років.

Нагадаємо, у грудні 2023 року в Ірані шляхом повішання стратили жінку, на імʼя Саміра Сабзіан, засуджену за вбивство свого чоловіка. У 15 років Саміру видали заміж, і відтоді дівчина страждала від домашнього насильства. Коли їй було 19, її заарештували за вбивство свого чоловіка, а потім засудили до смертної кари. Останні 10 років жінка провела у вʼязниці, очікуючи на виконання рішення суду. У неї залишилося двоє дітей.

Раніше ZMINA повідомляла, що впродовж травня минулого року влада Ірану привела до виконання мінімум 142 смертних вироки. За словами правозахисників, це найбільша кількість страт за місяць починаючи з 2015 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter