У Перу вирішили класифікувати трансгендерність як психічний розлад

Дата: 20 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Перу оновив план базового медичного страхування та зарахував трансгендерність й інші різновиди гендерної ідентичності до психічних захворювань.

Про це пише Them.

Фото: Спільне

Так, 10 травня на сайті президента опублікували наказ, у якому оголосили нову класифікацію. У ньому містяться такі некоректні та неактуальні терміни, як “транссексуальність”, “трансвестизм”, “розлад гендерної ідентичності” (гендерна дисфорія) й “егодистонічна статева орієнтація”. Їх офіційно названо психічними захворюваннями, що підлягають медичному страхуванню.

Значна частина цієї психіатричної термінології вважається застарілою й була вилучена з Міжнародного класифікатора хвороб.

Урядовці Перу стверджують, що класифікація призначена виключно для полегшення страхового покриття. 11 травня міністерство охорони здоровʼя країни опублікувало заяву, у якій наголосило, що “гендерна й сексуальна різноманітність не є хворобами” й що ЛГБТ-люди “не мають зазнавати медичного лікування чи догляду або так званої конверсійної терапії і “. 

Також представник міністерства охорони здоровʼя повідомив газеті El Comercio, що ці діагнози були введені нібито для полегшення медичного охоплення “транссексуалів і людей з розладами гендерної ідентичності”.

Однак ЛГБТ-активісти в Перу різко розкритикували цей наказ. Зокрема, правозахисна організація Más Igualdad Perú опублікувала заяву, у якій назвала його “застарілим документом, що містить патологізовану інформацію про ЛГБТ-ідентичність, особливо про транслюдей”.

“Знадобилося 28 років, щоб вилучити трансідентичність із тієї самої категорії, не повертаймося ні на крок назад”, – зазначили в організації.

Нагадаємо, у квітні цього року законодавчий комітет штату Луїзіана висунув законопроєкт, який фактично заборонить трансгендерам користуватися туалетами, роздягальнями та спальними приміщеннями, що відповідають їхній гендерній ідентичності, у державних школах, вʼязницях та притулках для постраждалих від домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter