Окупаційна влада Криму має припинити залякування журналістки Лутфіє Зудієвої – Комітет захисту журналістів

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Криму має припинити залякувати журналістку, кореспондентку “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієву та дозволити представникам преси працювати на півострові вільно.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Лутфіє Зудієва. Фото: Антон Наумлюк / Ґрати

“Лутфіє Зудієва – одна з небагатьох незалежних журналістів, що залишилися в окупованому Криму. На неї не слід чинити тиск через її важливі репортажі про проблеми з правами людини на півострові”, – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Влада повинна негайно припинити переслідування Зудієвої й дозволити представникам преси працювати вільно, підкреслила вона.

Лутфіє Зудієва – громадська активістка, правозахисниця та журналістка, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в окупованому Росією Криму, підтримує родини політв’язнів.  

Зудієва висвітлювала тяжке становище та судові процеси над кримськими політв’язнями як член “Кримської солідарності” з 2016 року. Також вона приєдналася до редакції українського медіапроєкту Graty в липні 2021 року та стажується в галузі судової журналістики та сторітелінгу.

Зудієву неодноразово затримувала окупаційна влада та засуджувала до адміністративного штрафу. Так, у липні 2023 року кримський суд оштрафував її на 12 тисяч рублів (132 долари США), звинувативши в участі в незаконній акції протесту “з метою подальшого поширення інформації в ЗМІ”.

У лютому 2024 року співробітники “Центру протидії екстремізму” провели обшук у будинку Зудієвої, вилучили технічне обладнання та протримали її близько шести годин.

7 травня 2024 року журналістці вручили чергове “застереження”: документ був написаний у загальній формі та не мав вихідних даних. 

Як пояснила Зудієва, ініціатива вручення цього “документа” належить не місцевим силовикам: їхні сімферопольські колеги з “МВС Криму” використовують такі застереження зовсім не з профілактичною метою.

Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ з боку окупаційної влади, сказала кримська журналістка.

“Фактично вони використовують цей документ як акт психологічного тиску, щоб утримати журналіста від висвітлення подій і змусити його вдатися до самоцензури”, – сказала вона в коментарі CPJ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на видавання застережень кримським активістам і правозахисникам про “неприпустимість проведення мітингів” напередодні Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter