Колектив Тернопільської бібліотеки для дітей просить Омбудсмана захистити їх від дискримінаційних наклепів та хейту

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Працівники Тернопільської обласної бібліотеки для дітей сьогодні зробили офіційну заяву та звернулися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця з проханням захистити їх від дискримінаційних наклепів та організованого хейту. Звернення повʼязане з конфліктом між переселенцями та бібліотекарями цієї установи.

Лист колектив бібліотеки опублікував на своєму сайті. 

Фото: Т1 Новини

“Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей звертається до Вас з приводу оприлюднення неправдивої інформації у Вашому телеграм-каналі та викладеної в офіційному листі до виконуючого обов’язки начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимира Важинського щодо ситуації, що склалась в нашій бібліотеці з сім’єю Посохових”, – йдеться у заяві бібліотеки.

Йдеться про те, що переселенка з Харкова Катерина Посохова на своїй сторінці у фейсбуку написала, що в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей їй сказали заплатити заставу за книжки в розмірі 600 гривень.

“Вкотре категорично та рішуче заявляємо, що даний факт не відповідає дійсності та не підтверджений жодним документом. 3-го і 16 квітня читачу було видано 3 книги без застави. Так само відкидаємо й інші звинувачення. Факти щодо дискримінації з нашого боку читачів з інших регіонів України є абсурдними та провокативними. Сподіваємось на справедливу оцінку даної ситуації та просимо спростувати неправдивий факт отримання бібліотекою від читача застави у розмірі 600 гривень”, — додали бібліотекарі у зверненні.

Також бібліотекарі просять Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини захисту, зазначивши, що ситуація, яка склалася після публікації Посохової, негативно вплинула на репутацію бібліотеки та працівників особисто.

Директорка обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька у коментарі “Суспільному” сказала, що звернення до Лубінця наразі оприлюднили лише в соцмережі, але підготували його текстову версію, яку надішлють листом до 30 квітня 2024 року.

Нагадаємо, 17 квітня колишня журналістка Нового каналу Катерина Посохова розповіла, що працівниця Тернопільської обласної бібліотеки для дітей відмовилася видавати книжки її сину Святославу без внесення грошової застави, побоюючись, що вони – переселенці з Харкова – можуть не повернути їх або зіпсувати, написавши там “Слава Росії”. Директорка установи звинувачення відкидає і каже, що заставу за цінні книжки просять у всіх користувачів бібліотеки. 

Попри те, що керівництво установи казало, що додасть на сайт Тернопільської обласної бібліотеки для дітей інформацію про заставу за користування книжками, її там досі немає. Також відповідної інформації немає в розділі про платні послуги бібліотеки.

Утім, у коментарі виданню ZMINA директорка бібліотеки Надія Новіцька наголосила, що ті послуги, які надає бібліотека, передбачені Законом України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”, де прописано, що бібліотеки мають право давати книжки під заставу.

Катерина тим часом поділилася, що після її публікації вже кілька видавництв запропонували надіслати хлопчикові книжки безоплатно. 

Тим часом Омбудсман звернувся до Тернопільської обласної військової адміністрації, щоб там перевірили випадок дискримінації родини переселенців Посохових з Харкова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter