Омбудсман закликав Тернопільську ОВА вжити заходів щодо конфлікту бібліотеки з родиною переселенців з Харкова

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Тернопільської обласної військової адміністрації, щоб там перевірили випадок дискримінації родини переселенців Посохових з Харкова. 

Про це йдеться на сторінці Офісу Омбудсмана.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей. Фото: Суспільне Тернопіль

“Задля невідкладного реагування за цим випадком відправив лист до керівництва Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів”, – зазначив Лубінець.

Уповноважений зауважив, що Закон “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” визначає, що внутрішньо переміщені особи мають ті самі права і свободи, як і інші громадяни України.

Також він наголосив, що захист прав дитини – один з дев’яти основних напрямів роботи його інституції.

Нагадаємо, 17 квітня колишня журналістка Нового каналу Катерина Посохова розповіла, що працівниця Тернопільської обласної бібліотеки для дітей відмовилася видавати книжки її сину Святославу без внесення грошової застави, побоюючись, що вони – переселенці з Харкова – можуть не повернути їх або зіпсувати. Директорка установи звинувачення відкидає і каже, що заставу за цінні книжки просять у всіх користувачів бібліотеки.  

У формулярі Святослава зробили запис, що видають книжку під заставу. Суспільне Тернопіль

Попри те що керівництво установи казало, що додасть на сайт Тернопільської обласної бібліотеки для дітей інформацію про застави за користування книжками, її там досі немає. Також відповідної інформації немає в розділі про платні послуги бібліотеки.

Утім, у коментарі виданню ZMINA директорка бібліотеки Надія Новіцька наголосила, що ті послуги, які надає бібліотека, передбачені Законом України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”, де прописано, що бібліотеки мають право давати книжки під заставу.

Катерина тим часом поділилася, що після її публікації до неї звернулося вже кілька видавництв із пропозицією надіслати хлопчикові книжки безоплатно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter