Політв’язень, кримський татарин Тофік Абдулгазієв потрапив до реанімації у вкрай важкому стані

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язень, фігурант так званої справи  “Хізб ут-Тахрір”, кримськотатарський активіст Тофік Абдулгазієв потрапив у реанімацію у вкрай важкому стані, згодом його перевели до палати інтенсивної терапії, проте з яким діагнозом, його рідним досі не сказали.

Про це “Кримській солідарності” розповіла дружина в’язня Кремля Аліє Куртаметова.

Тофік Абдулгазієв до арешту та ув’язнення. Джерело: Кримська солідарність

“У якийсь момент Тофік перестав виходити на зв’язок, я не отримувала від нього жодних звісток. І це мене стало дуже турбувати”, – нагадала вона.

Тоді жінка зателефонувала до чергової частини в’язниці, де відбуває покарання її чоловік, і запитала про його стан. На що отримала відповідь, що його вивезли швидкою допомогою до лікарні в Челябінськ у дуже важкому стані.

“Сказали, щоб я шукала його там. На запитання, де розташована ця лікарня, чи є якісь контакти, мені відповіли, що не надають такої інформації”, – розповіла Аліє.

Тоді вона знайшла в інтернеті кілька лікарень, і, хоча їх у Челябінську десятки, таки вдалося вирахувати ту, де перебуває Тофік.

“Звичайно, я зателефонувала туди. Мені повідомили, що Абдулгазієв Тофік Султанович справді перебуває в них у тюремній лікарні”.

На запитання, в якому він стані й що з ним сталося, вона не отримала відповіді, оскільки, за словами лікаря, телефоном вони такої інформації не надають. Однак медпрацівник підтвердив, що стан політв’язня тяжкий, і сказав передзвонити йому за кілька днів.

Жінка пізніше знову зателефонувала до лікарні, і відповідь чергового її просто шокувала. Той сказав, що її чоловік перебуває в тяжкому стані в реанімації, і більше нічого. Уточнив, що, якщо цікавлять подробиці, можна прийти до них у лікарню в приймальні дні для громадян, тоді й нададуть потрібну інформацію.

Не замислюючись, цього ж дня Аліє виїхала до Челябінська. Уже рано-вранці сім’я стояла на порозі лікарні, проте їх не прийняли, оскільки приймальні дні лікаря у вівторок.

Наступного дня вони знову приїхали до лікарні, побачились із начмедом Владиславом Миколайовичем.

“Я вчергове не змогла отримати елементарні відповіді на свої запитання: що з чоловіком, який його стан. Мені сказали, що його стан здоров’я зараз задовільний, і все. Я запитала, чи можу подивитися його аналізи, результати, які обстеження робили”, – розповіла Аліє.

Лікар відповів, що не може надати таку інформацію, тому що “чоловік має підписати дозвіл на розголошення таких даних, як діагноз і результати аналізів”.

“Я кажу, а як він це зробить, якщо перебуває в такому стані? А по-друге, як я можу йому передати, якщо в нас із ним немає зв’язку?” 

Лікар пообіцяв передати Тофіку прохання дружини. Наступного дня кримський татарин дійсно підписав необхідний дозвіл, зазначивши в ньому, що його дружина та адвокат Еміль Курбедінов можуть ознайомитися з його медкартами та діагнозом.

Після цього Аліє знову зустрілася з лікарем і вкотре запитала про діагноз чоловіка. Проте той знову не відповів, лише уточнив, що може надати результати аналізів і діагноз протягом 15 днів після надходження до нього офіційної заяви від родичів.

“Я сказала, що 15 днів я не можу чекати, тому що ми приїхали з Криму і в нас літак. Він відповів, що піде нам назустріч і протягом тижня підготує всі потрібні документи. Ось тепер ми чекаємо на вівторок (2 квітня. – Ред.), і я піду знову до в’язниці, щоб одержати документи”.

Згодом рідним усе ж таки вдалося побачитися з Тофіком у тюремній лікарні під час короткострокового побачення. Зустріч відбувалася в кімнаті, де сім’ю розділяло прозоре скло.

“Коли завели мого чоловіка, сказати, що ми були шоковані, це абсолютно нічого не сказати. Того, хто стояв перед нами, ми просто не впізнали. Не Тофік стояв перед нами, а виснажена, дуже схудла людина, яка вдивлялася в нас, у кожного, примружившись. Він ніби намагався впізнати, хто стоїть перед ним. Потім він трошки прийшов до тями й почав усміхатися крізь біль”, – розповіла Аліє.

Політв’язень розповів: коли його привезли до лікарні, то помістили до камери в підвалі, що нагадувала карцер. Стан кримського татарина був настільки важким, що він не міг сам вставати, ходити, обслуговувати себе. Вода в камері була дуже холодною, струмінь просто обпалював руки.

Через 14 днів чоловіку стало ще гірше, лише тоді лікарі перевели його до реанімаційного відділення.

“Туди він ішов сам, його під руку вели співробітник ФСВП і ще якась людина. На півдорозі Тофік зрозумів, що в нього відмовляють ноги й він падає. Співробітники лікарні посадили його на бетонний виступ і пішли”, – переповіла розповідь чоловіка Аліє.

Довго чи коротко це тривало, чоловік не пам’ятає, бо практично не розумів, що відбувається. Через якийсь час принесли інвалідний візок, посадили його туди й на третій поверх занесли на руках – до іншої палати. Там довкола нього зібралося багато лікарів, вони щось обговорювали. Що саме, кримський татарин не розповів, оскільки не зрозумів розмови.

На той момент у нього була дуже висока температура, близько 41 градуса, іноді, за його словами, траплялися галюцинації.

Йому було дуже страшно, що він помре, не побачивши своїх близьких. Після того як Тофік побув у цій палаті три-чотири дні, відчув полегшення, температура спала. Він зміг сам пересуватися, ходити в туалет, їсти”, – розповіла дружина кримського татарина.

Вона зауважила, що Тофіку наприкінці короткострокового побачення було важко сидіти, він, вочевидь, хотів прилягти.

“Тоді я сказала, що ми підемо, оскільки є ще справи, а ти йди й відпочивай. Він відповів: “Так-так, ідіть, мені ще потрібно зробити крапельницю, я мушу йти в палату”. На цьому ми попрощалися”, – згадує Аліє.

Після побачення з чоловіком вона вирушила до омбудсманки Хабаровської області, з якою вже була призначена зустріч, розповіла про ситуацію з чоловіком. Та пообіцяла взяти це під контроль і найближчим часом відвідати Тофіка Абдулгазієва.

Також Аліє зустрілася з начальником лікарні, де лікують Тофіка, й попросила дати дозвіл на огляд його незалежним фахівцем із цивільної лікарні.

“На мій подив, начальник не був проти. Однак ми мали самі знайти лікаря, щоб укласти з ним договір. Це виявилося непросто”, – уточнила дружина політв’язня.

Проте кількох лікарів вдалося знайти, написати їм відповідну заяву. Аліє висловила сподівання, що вдасться домовитися з одним із них. Хоча б для того, щоб порівняти результати аналізів, зроблених тюремними та цивільними лікарями, і призначити Тофіку правильне лікування.

Згодом стало відомо, що 30 березня кримського татарина відвідала омбудсманка з прав людини в Хабаровському краї. Вона очікує на отримання документів про його обстеження. Незабаром до нього має прийти представник Громадської наглядової комісії Василь Катане.

Нагадаємо, що 4 травня 2017 року російські силовики обшукали будинок громадянина України Тофіка Абдулгазієва, проте тоді він залишився на волі. Через два роки, 2019-го, його заарештували в межах так званої справи “Хізб ут-Тахрір”.

До арешту Абдулгазієв брав участь в організації заходів для дітей кримських політв’язнів. Був активістом громадського об’єднання “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкту “Кримське дитинство”.

Разом з ним окупанти затримали 24 кримськотатарських громадських активістів, серед них – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Яким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов.

Їх звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, чинної без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу, зокрема в Україні та в Автономній Республіці Крим. Росія незаконно забороняє цю релігійну організацію на окупованому півострові. 

Активіст також займався передачами продуктів у СІЗО політв’язням, відвідував суди в політично вмотивованих кримінальних справах, приходив підтримати співвітчизників на обшуки в їхніх будинках.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в особі судді, що головує, Різвана Зубаїрова ухвалив обвинувальне рішення проти Тофіка Абдулгазієва. Він засудив громадянина України до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими п’ятьма роками у в’язниці.

Через рік, у травні 2023 року, Апеляційний військовий підмосковної Власихи розглянув скаргу захисту на вирок і залишив рішення суду першої інстанції чинним.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва російська влада доправила з в’язниці у Верхньоуральську до спеціалізованої туберкульозної лікарні № 3 ГУФСВП у Челябінську в критичному стані з невідомим діагнозом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter