Росіяни значно посилили інформаційний вплив у Європі задля підриву підтримки України

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Росія значно посилила інформаційний вплив у Європі задля підриву допомоги України: дезінформаційні кампанії стали масштабнішими та майстернішими.

Про це повідомив керівник відділу культури і комунікацій міністерства закордонних справ Німеччини Ральф Бесте в інтервʼю Financial Times.

Illustration credit Jim Cooke / Gizmodo

На його переконання, це безумовна загроза, яку треба сприймати серйозно.

“Загалом спостерігається збільшення витонченості та впливу в порівнянні з тим, що ми бачили раніше”, – сказав він.

Типова тактика росіян – це поширення в соцмережах автоматизованих дезінформаційних повідомлень, створених за допомогою штучного інтелекту (ШІ). Якщо раніше такі повідомлення були невисокої якості й можна було легко розпізнати слід ШІ, то зараз вони стали значно якіснішими.

Автоматизовані інформвкиди росіян стали правдоподібнішими, через це такі підривні атаки ефективніші, тож з ними важче боротися, сказав німецький урядовець.

“Ймовірно, відбувається багато такого, чого ми навіть не бачимо. Дедалі більше розмов точиться в приватних каналах у Telegram і WhatsApp. Дуже важко зрозуміти, що там відбувається”, – стверджує Бесте.

Він наголосив, що Німеччина є однією з головних цілей Росії в інформаційній війні через те, що є другим найбільшим донором військової допомоги для України після США. Водночас частина німців стурбована через відмову від російського газу та підтримку України, оскільки вважає, що це негативно впливає на німецьку економіку. Тому росіяни “шукають тріщини сумнівів і намагаються їх розширити”, сказав дипломат.

Він розповів, що в очолюваному ним відділі є спеціальна група, яка відстежує і бореться з інформопераціями росіян за кордоном. Цьогоріч він викрив одну з наймасштабніших спроб маніпулювати німецькою громадською думкою в соцмережі X. У мережі понад 50 тисяч фейкових акаунтів публікували до 200 тисяч повідомлень на день, намагаючись переконати німців, що допомога Україні підриває економіку Німеччини, а також збільшує ризик ядерної війни.

Щоб додати ваги таким повідомленням, у мережі намагалися видавати їх за думки, опубліковані у відомих новинних виданнях, зокрема Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung.

Протистояти такій дезінформації дедалі важче, повідомив Бесте.

Нагадаємо, що 2023 року дезінформацію вперше визнали найбільшим глобальним ризиком у світі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Франції викрили спецоперацію росіян під назвою Portal Kombat, у межах якої мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter