Десятки світових медіа закликали Ізраїль захистити журналістів у Секторі Гази

Дата: 03 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Керівники низки світових медіа звернулися до влади Ізраїлю із закликом захистити журналістів у Секторі Газі, підкресливши, що ті вимушені працювати у безпрецедентних умовах і стикатися з серйозним особистим ризиком.

Відповідний лист підписали щонайменше 59 керівників медіа, пише Reuters.

Журналіст Al-Jazeera Ваель Аль Дахдух (у центрі) на похоронах сина, палестинського журналіста Хамзи Аль Дахдуха, 7 січня 2024 року. Джерело: Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

У зверненні наголошується, що журналісти є цивільними особами, й ізраїльська влада має захищати їх як некомбатантів відповідно до міжнародного права. Відповідальні за будь-які порушення цього захисту мають бути притягнуті до відповідальності, наголосили медійники.

“Напади на журналістів – це також напади на правду. Ми зобов’язуємося відстоювати безпеку журналістів у Газі, що має фундаментальне значення для захисту свободи преси всюди”, — йдеться в листі.

Серед підписантів – працівники Associated Press, AFP, Reuters, New York Times, Washington Post, BBC, CNN, Guardian, Financial Times, Der Spiegel, Haaretz та інші.

Зі свого боку Ізраїль заперечив навмисне націлювання на журналістів і цивільних осіб. Там заявили, що лише переслідують терористичне угруповання ХАМАС, яке керує Сектором Гази та напало на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

За даними Комітету захисту журналістів, станом на 3 березня 2024 року у війні Ізраїлю та ХАМАСу загинули щонайменше 94 журналісти, 89 з них – палестинці.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Збройні сили США 3 березня 2024 року десантували гумдопомогу в Сектор Гази, де зростає гуманітарна катастрофа: це сталося вперше з початку тогорічного загострення бойових дій між Ізраїлем і палестинським терористичним угрупованням ХАМАС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter