В Офісі генпрокурора напрацьовують законодавчі зміни для ефективної роботи правоохоронців на території деокупованих Криму та Сходу України

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Робоча група в Офісі генерального прокурора напрацьовує зміни до законодавства, щоб правоохоронні органи могли ефективно виконувати свою роботу на деокупованих територіях. 

Про це під час форуму “26-2-14. Війна почалась в Криму” повідомив прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Таміла Ташева та Ігор Поночовний

Він указав, що повномасштабне вторгнення РФ ще більше наблизило деокупацію Кримського півострова. Тому генеральний прокурор уже створив робочу групу, яка має напрацювати механізми та нормативно-правові акти для того, щоб органи, які займаються кримінальною юстицією, максимально ефективно могли відновити свою роботу у звільненому Криму.

“Тому що, звільнивши та відновивши Крим, починати розповідати, що наше законодавство не готове до деокупації, – це соромно. Ми вже десятий рік говоримо, що українське законодавство не було готове до цього збройного конфлікту і до 2022 року також не було готове”, прокоментував Ігор Поночовний.

За його словами, до робочої групи ввійшли Офіс генерального прокурора, Прокуратура АРК, Прокуратура Донецької області, адвокати та міжнародні експерти.

Ігор Поночовний пояснив, що на відміну від державної служби Прокуратура АРК не може створювати кадровий резерв, бо це не передбачено профільним законом. Наразі робоча група працює над кадровим потенціалом для якнайшвидшого та ефективного добору кадрів.

Також робоча група працює над концепцією законодавчих змін, щоб підготувати кримінально-процесуальне законодавство для відновлення роботи в Криму.

“Тут ітиметься про українські кримінальні провадження, які залишилися в Криму на момент окупації, і сотні тисяч російських кримінальних справ, які розпочали вже під час окупації. За нашими даними, йдеться приблизно про 200 тисяч кримінальних справ, які ініціювали окупанти на півострові, та близько 85 тисяч кримінальних справ, які слухають у “судах”, і питання виконання “вироків”. У цьому питані ми розуміємо, що є рамки злочинів, які в Україні та в Росії теж є злочинами”, – повідомив Ігор Поночовний, додавши, що робоча група вже фіналізує ці питання і збирається представити напрацювання найближчим часом.

Як відомо, свою військову операцію із захоплення Кримського півострова Російська Федерація почала із Севастополя. 20 лютого 2014 року під час візиту до Криму помічника президента РФ Владислава Суркова з Козачої бухти Севастополя, де базувалася 810 бригада морської піхоти Чорноморського флоту РФ, у напрямку виїзду із Севастополя вийшла колона БТРів.
 
Наступного дня російська влада пояснила це тим, що Чорноморський флот РФ у Криму переводить свої частини на “посилений режим охорони через складну політичну ситуацію в Україні”. Йшлося, що частини морської піхоти повинні посилити охорону військових частин РФ не тільки в Севастополі, але й в інших регіонах Криму.
 
Окупаційна влада твердить, що вона здійснила військову операцію із захоплення Кримського півострова без жодної краплі крові. Утім, у перші дні російської агресії кримчани висловлювали свій протест окупантам, виходили на мітинги та акції протесту, наражаючи своє життя на небезпеку. Відбувалися свавільні затримання та насильницькі викрадення українців і кримських татар, також під час військової операції РФ загинули громадяни України.
 
День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Україна щороку відзначає 26 лютого. Цю дату присвячено найбільшому мітингу на підтримку територіальної цілісності України та спротиву під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
 
Як пояснив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, 26 лютого Москва хотіла за допомогою позачергового засідання кримського парламенту створити “гламурну картинку, що, мовляв, кримчани просяться до Росії”.
 
Саме цього дня Росії не вдалося реалізувати “мирний сценарій” приєднання півострова через голосування парламенту, і вранці наступного дня вона розгорнула військову операцію, захопивши будівлю парламенту Автономної Республіки Крим.
 

 
Дії російських та окремих кримських депутатів, їхня співпраця з незаконними парамілітарними формуваннями свідчили про підготовку до захоплення півострова Росією.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter