У Туреччині помер син кримського політв’язня Айдера Джаппарова

Дата: 25 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

25 лютого 2024 року на тринадцятому році життя помер син кримського політв’язня Айдера Джаппарова Абдуллах Джаппаров.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Повідомляється, що після обшуку в будинку та арешту батька у 2019 році він захворів на онкологічне захворювання. Необхідне лікування він отримував в одній із лікарень у Туреччині, проте хвороба не відступила.

“Дитина відчувала сильний біль, але терпляче переносила терапію”, — повідомила ініціаторка ініціативи “Кримське дитинство” Муміне Сулієва на своїй фейсбук-сторінці.

Наразі Айдера Джаппарова Росія незаконно утримує у в’язниці Верхньоуральська Челябінської області і  він не зможе брати участі у похороні.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

Російські силовики затримали Айдера Джаппарова у червні 2019 року у справі так званої “Білогірської групи” кримських мусульман.

12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 17 років позбавлення волі. В апеляційному суді вирок залишено без зміни.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter