Комітет з Національної премії імені Шевченка визначив лауреатів 2024 року

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Журі Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка 6 лютого визначило лауреатів 2024 року.

Про це йдеться на офіційному сайті комітету.

Джерело: сайт премії

Члени комітету таємним голосуванням визначили переможців конкурсу в номінаціях:

  • “Література”
  • “Публіцистика, журналістика”
  • “Музичне мистецтво”
  • “Театральне мистецтво”
  • “Візуальні мистецтва”

Судячи з інформації, цього року премію не вручатимуть у категоріях “Кіно” і “Літературо- та мистецтвознавство”, хоча в списку фіналістів претенденти були.

Найближчим часом комітет внесе подання про присудження премії та проєкт відповідного указу президенту України, йдеться в повідомленні.

Імен лауреатів комітет не назвав, вказавши, список опублікують на офіційному сайті після оприлюднення відповідного указу президента.

Нагородження переможців має відбутися під час урочистих заходів до дня народження Тараса Шевченка 9 березня.

Нагадаємо, що перелік претендентів на відзнаку у 2024 році у сферах літератури, мистецтвознавства, музичного і візуального мистецтв, кіно і театру Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка опублікував у листопаді 2023 року.

Минулого року премію вручили в Бородянці на Київщині 20 серпня. Вперше за історію незалежності України відзнаку не вручили до дня народження поета 9 березня.

Лауреатами стали журналіст, публіцист Віталій Портников, поетеса Катерина Калитко, виконавці гурту “Хорея Козацька” Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, літературознавець Михайло Назаренко та кінорежисерка Ірина Цілик.

Національну премію України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) засновано 1961 року. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

Свого часу цю державну нагороду отримували письменниця та художниця Емма Андієвська, композитор і диригент Григорій Верьовка, письменник та громадський діяч Левко Лук’яненко, художник Павло Маков, режисерка Кіра Муратова, журналіст і колишній в’язень бойовиків Станіслав Асєєв та інші видатні українські діячі й діячки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter